Na Kosovu se održavaju lokalni izbori

Radiosarajevo.ba
Na Kosovu se održavaju lokalni izbori

Na Kosovu su jutros u 7 sati otvorena birališta za lokalne izbore, a registrovani birači svoje će građansko pravo moći iskoristiti do 19 sati, kada će birališta biti zatvorena.

Na izborima se glasa za predsjednike opština i odbornike opštinskih skupština. Lokalni izbori se po prvi put održavaju i na sjeveru Kosova po kosovskim zakonima, javio je dopisnik Anadolije iz Prištine.

Ukupan broj birača je 1 779 357 podeljenih u 38 opština. Glasa se u 798 glasačkih centara, dok je broj glasački mjesta 2.366. Van Kosova može da glasa 8 383 upisanih birača.

Posmatračku misiju EU čini 99 posmatrača iz 28 država članica EU, Norveške i Švedske. Oni  će biti raspoređeni na celoj teritoriji Kosova.

Prvi glasač u školi Emin Duraku bio je Agim Shaqiri koji je poželo je da izbori budu slobodni i pošteni.

"Došao sam da glasam, da obavim svoju građansku dužnost, da dam glas onom za koga mislim da je najbolji i da će raditi u interesu građana", kazao je Shaqiri.

Iz Centralne izborne komisije saopšteno je da na lokalnim izborima učestvuju 103 politička subjekta, među kojima 33 srpska. Građani s pravom glasa biraju gradonačelnike opština i opštinske odbornike za period od četiri godine. Za predsednike opština takmiči se 224 kandidata, a za odbornike 7.740 kandidata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak