Na Kosovu novi sukobi na barikadama

Radiosarajevo.ba
Na Kosovu novi sukobi na barikadama

Na sjeveru Kosova ponovo su otvoreni oružani sukobi između lokalnih Srba i snaga KFOR-a, na barikadi u naselju Rudare najmanje je troje ranjenih. 
 
Na Srbe koji pokušavaju da priđu barikadi u Dudinom Kršu KFOR je bacio suzavac. Helikopteri KFOR-a neprestano prelijeeću iznad tog područja, a na kraju mosta ka selu Rudar, koje je takođe od jutros blokiran, stoji jedan transporter KFOR-a, javlja B92.
 
Svedoci sa lica mesta navode da je KFOR probio barikadu u Malom Rudaru i nastavio napredovanje prema barikadi Krst u Velikom Rudaru. Sa velikim brojem okupljenih građana su predstanivici lokalne samouprave Kosovske Mitrovice i Zvečana, Krstimir Pantić i Dragiša Milović. 
 
Pantić je za Radio B92 rekao da zabrinjava da vojnici KFOR-a koriste bojevu municiju i da ima puno povređenih Srba. 
 
"Trojicu mladića smo uspeli da sanitetom prebacimo do zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovci, međutim trojica mladića koji su povređeni, ostali su iza linije Kfora, koji ne dozvoljava Hitnoj pomoći da dođe do lica mesta i pruži pomoć povređenima", kaže Pantić. 
 
Prema njegovim rečima vojnici KFOR-a su bez ikakvog upozorenja i bez ikakvog razloga počeli da pucaju na narod, većini je pomoć ukazana na licu mesta. 
 
U bolnici u Kosovskoj Mitrovici jutros je zbirnuto troje povrijeđenih, rečeno je agenciji Beta u toj ustanovi. Jedna povrijeđena osoba je puštena kući, a dvoje je zadržano u bolnici. Kako je rečeno, detaljnije informacije saopštit će tokom dana direktor bolnice. 
 
 
"Od 08.40 sati KFOR sprovodi operaciju uklanjanja barikade u okolini mesta Rudare. Ova aktivnost ima za cilj pospješivanje slobode kretanja ne samo za KFOR, već i međunarodne organizacije i sve građane Kosova", navodi se u saopštenju Kfora.
 
KFOR je uspostavio više kontrolnih punktova i sigurnosnih zona iz bezbjednosnih razloga, objašnjava se dalje, dodajući da se radi o mjerama vezanim za uklanjanje barikade i da će one biti privremene.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak