Na Kosovu hapšenja zbog švercovanja migranata

Radiosarajevo.ba
Na Kosovu hapšenja zbog švercovanja migranata

U policijskoj operaciji Ereniku uhapšeno je osam kriminalaca koji se bave švercovanjem migranata i organizovanim kriminalom, saošteno je iz Kosovske policije. Tokom istrage ovog slučaja identifikovano je 30 žrtava krijimčarenja ljudi, javlja agencija Anadolija.

Direkcija za organizovani kriminal u saradnji sa javnim tužiocem, nakon istrage koja se vodi još od augusta prošle godine, uhapsila je danas kriminalnu grupu od osam osoba, koja se pored ostalog, bavila i krijumčarenjem migranata.

Operacija je sprovedena je u šest gradova Kosova: Prištini, Uroševcu, Štimlju, Prizrenu, Orahovcu i Peći. Tom prilikom je prekontrolisano ukupno trinaest lokacija. U akciji je uhapšena grupa osumnjičenih koja je u dužem vremenskom periodu vršila krivična dela krijumčarenja migranata i falsifikovanja putničkih dokumenata.

U ovoj operaciji pretreseno je devet kuća sa pratećim objektima i četiri turističke agencije.

Osumnjičeni su, navodi se u saopštenju policije, s namjerom da pribave veliku finansijsku korist, organizovali više grupa građana Kosova, sa namjerom njihovog krijumčarenja u zemlje Zapada.

Ova kriminalna grupa je u ovu svrhu koristila redovne putničke linije uglavnom iz kosovskih gradova u pravcu Srbije, kako bi građani Kosova u početku prešli u Mađarsku, a kasnije u druge evropske države.

Tokom istrage ovog slučaja identifikovano je 30 žrtava krijumčarenja ljudi od kojih je uzimano između 2.500 do 4.000 eura. Tokom policijske operacije konfisokvani su i materijalni dokazi među kojima veliki broj dokumenata i oružja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak