Na jednoj od omiljenijih plaža u Hrvatskoj postalo je neizdrživo: 'Uvodimo zabrane i visoke kazne'

2
Radiosarajevo.ba
Na jednoj od omiljenijih plaža u Hrvatskoj postalo je neizdrživo: 'Uvodimo zabrane i visoke kazne'

Nakon haotičnih scena tokom ovog ljeta na popularnim pulskim plažama, Grad Pula je poduzeo hitne mjere kako bi regulirao stanje na lokacijama poznatim kao Galebove/Golubove stijene i Plaža Valovine.

Popularnost ovih destinacija, koje su postale hit na društvenim mrežama poput Instagrama, dovela je do preopterećenja zbog velikog broja kupača, kajakaša i plivača, što je rezultiralo potrebom za intervencijama.

U sklopu mjera, Grad Pula je 15. augusta postavio psihološke barijere na plažama Valovine i Galebove stijene, prema naredbi Lučke kapetanije. Ove barijere su dio šireg plana za regulaciju pristupa i smanjenje gužvi.

Na oduševljenje publike: No Borders Orchestra održao koncert u sarajevskoj Vijećnici

Također, izdan je nalog za uklanjanje ilegalnih sidrišta na ovim lokacijama, poznatih kao "corpo morto", koja su u prošlosti doprinijela dodatnom opterećenju prostora.

Galebova špilja, koja je pod upravom županijske ustanove Natura Histrica, bila je posebno pogođena prekomjernim brojem posjetitelja. U saradnji s Herculaneom, Gradsko redarstvo provodi nadzor i uklanja nelegalno odloženi otpad, te sankcionira ilegalno kampiranje.

Vrtoglav rast cijena u Hrvatskoj: Kafa više od 6 eura, a čokolada s rižom nevjerovatnih 9 eura

Kako bi dodatno regulirali promet i pristup, postavljene su visinske barijere koje onemogućavaju prolaz vozilima višim od 2,3 metra. Pomorski redari su svakodnevno obavljali ophodnje kako bi nadzirali provedbu propisa i sankcionirali prekršaje, uključujući ilegalno privezivanje kajaka, odlaganje na plažama i kršenje uvjeta dozvola.

Kazne za prekršaje variraju: za obrtnike koji se bave kajacima kazne se kreću od 200 do 660 eura (390 KM - 1290 KM), dok fizičke osobe mogu biti kažnjene s iznosom od 50 do 260 eura (98 - 508 KM). Kazne za prekršaje prema Odluci o komunalnom redu iznose od 663,62 do 1327,23 eura za pravne osobe, dok za obrtnike i fizičke osobe kazne variraju ovisno o težini prekršaja. Kamperi koji krše Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti suočavaju se s kaznom od 200 eura (390 KM).

Grad Pula nastavlja raditi na rješavanju problema i regulaciji popularnih plaža kako bi očuvala njihovu prirodnu ljepotu i osigurala ugodno iskustvo za sve posjetitelje, piše Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak