Na Jarinju zabranjen prenos robe

Radiosarajevo.ba
Na Jarinju zabranjen prenos robe

Na administrativnom prelazu Jarinje prema Kosovu dozvoljen je prolazak samo automobilima koji ne prevoze namirnice i bilo koju dugu vrstu robe.

Pripadnici KFOR-a od prošle noći ne propuštaju putnička vozila koja prevoze i niko ne zna šta je razlog za ovakvu odluku i po čijem je naređenju to učinjeno, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Za razliku od Jarinja, na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka, jutros nije bilo rigorozne kontrole prenosa robe preko ovog prelaza na sjeveru Kosova.

Saobraćaj na ovom prelazu se odvija bez dužih zadržavanja i do jutros nije bilo zabrane uvoza robe iz Srbije koja se prevozi u manjim vozilima, kao što je to slučaj sa drugim prelazom na sjeveru Kosova, odnosno prelazu Jarinje.

Srbi su proveli osmu noć na barikadama u mjestima Zupče u opštini Zubin Potok, na putu ka prelazu Brnjak, kao i u Rudaru u opštini Zvečan i u Leposaviću na putu koji vodi ka prelazu Jarinje.

Kosovski premijer Hašim Tači smatra da je međunarodna zajednica "zloupotrebila" strpljenje Prištine kada je riječ o sjeveru Kosova. On je sa predsjednicom Atifete Jahagom posjetio specijalnu jedinicu Rosu i najavio nove akcije protiv "švercera i paravojnih jedinica" na sjeveru Kosova. "Nema povratka na staro", rekao je Tači.

"Vi, pripadnici specijalnih policijskih snaga Kosova imate punu podršku vlade i institucija sistema oko odluka i akcija koje će uslediti narednih dana", rekao je Tači pred oko 600 pripadnike ove jedinice.

Državni sekretar u srpskom Ministarstvu Srbije za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da se rješenje krize na sjeveru Kosova, koje će biti prihvatljivo za obje strane, mora tražiti pregovorima.

Ivanović smatra da će kriza na Kosovu trajati dok se ne ispune zahtjevi Srba i stanje ne vrati na vrijeme prije intervencije specijalnih kosovskih jednica Rosu.

"Albanci i kosovska carina za sada ne smeju da budu na prelazima na severu Kosova. To može da bude rezultat pregovora u Briselu, ali dok se to ne dogodi, stvari moraju da ostanu onakve kakve su bile pre 25. jula", rekao je Ivanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak