Muškarca iz BiH u Omišu držali kao - roba

Radiosarajevo.ba
Muškarca iz BiH u Omišu držali kao - roba

Pripadnici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom iz Omiša, 48-godišnjakom iz Aržana i 38-godišnjim državljaninom BiH zbog sumnje da su počinili krivična djela trgovina ljudima i protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, saopćeno je jučer iz Ministarstva unutrašnjih poslova RH.

Neprikladni uvjeti

Utvrđeno je da je Milivoj Utrobičić (40) iz Omiša, poznatiji kao Mile Mesar, angažirao 38-godišnjeg poznanika, državljanina Bosne i Hercegovine, da mu pronađe osobu koja bi nacrno obavljala radove na njegovom imanju na području Omiša. On je to krajem avgusta 2013. godine i učinio, pronašao je i angažirao jednu osobu iz BiH, obmanuvši je pri tome o mjestu i uvjetima rada.

„Zaposlenika iz BiH, čiji identitet nije poznat, Utrobičić je držao u neprikladnim uvjetima. Obavljao je teške fizičke poslove, nije mu redovno davao hranu i nije mu omogućio zadovoljavajuće higijenske uvjete. Kada se oštećeni poželio vratiti kući, Utrobičić mu je ozbiljno zaprijetio pa je zbog straha ostao da radi na njegovom imanju sve dok ga policija nije pronašla“, navedeno je u saopćenju.

Osim ovog, Mile Mesar i 48-godišnjak iz Aržana tokom ljeta su u više navrata iz BiH u RH, na spomenuto imanje, ilegalno prebacivali svog poznanika, 42-godišnjeg državljanina BiH, kojeg je policija, također, zatekla na imanju.

Ranije prijavljivan

Mile Mesar i 48-godišnjak su uhapšeni i predati policijskom pritvorskom nadzorniku. Treći osumnjičeni, 38-godišnji državljanin BiH koji je doveo oštećenog na Utrobičićevo imanje, trenutno je nedostupan policiji.

Mile Mesar prijavljivan je policiji i zbog nelegalne trgovine stokom i mesom te ukradenim automobilima, a privođen je i zbog utaje poreza.

Mile Mesar hapšen je u maju 2010. godine jer je na splitskoj autobuskoj stanicipokušao oteti Omera Sušu, tada njegovog radnika koji se namjeravao vratiti kući, u BiH. Mile Mesar uzeo je tada Suši isprave i ostavio ga da radi kod njega. Strašno se uzrujao kada je doznao da Omer misli pobjeći.  Kako su tada pisali hrvatski mediji, Mile Mesar kazao je Suši: "Niko mi nikada nije utekao pa nećeš ni ti", te ga je pokušao ugurati u terenac. Omer se odupirao pa ga je Mile nekoliko puta udario u glavu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak