Muškarac iz Hrvatske jedva preživio ubod stršljena: "Osjetio sam da nemam zraka, navodno sam umro"

0
Radiosarajevo.ba
Muškarac iz Hrvatske jedva preživio ubod stršljena: "Osjetio sam da nemam zraka, navodno sam umro"

Hitna medicinska služba u Hrvatskoj svakog dana ima intervencije zbog uboda stršljena koji može biti vrlo bolan, a u ekstremnim slučajevima i smrtonosan. Jedan od "nesretnika" kojeg je napao roj stršljena je i Igor Lovrentjev iz Stubičkih Toplica. 

"Vrlo brzo, nakon minutu, dvije osjetio sam kao da nemam zraka i kao da me neko u koljena pogodio. Samo sam pao na tlo", ispričao je za Dnevnik Nove TV, zbog čega je čak završio na intenzivnoj.

"Sljedeće čega se sjećam je velika bol kada su mi na intenzivnoj stavljali kateter. Taj dan ja sam navodno umro, moje srce je prestalo kucati. Uspomena na to mi je majica koja je razrezan", dodao je. 

Vučić o posjeti direktora CIA: 'Razgovori s Williamom Burnsom bili vrlo korisni'

Nakon toga je saznao da je alergičan, zbog čega uvijek sa sobom nosi ampule. U normalnim slučajevima pak dolazi do crvenila od jedan do dva centimetra, dok najgori simptomi imaju brzu reakciju, u 15 minuta od uboda. 

"Evo dok ste vi sad kod nas imamo intervenciju. U Sesvetskoj Sopnici ekipa je kod jedne gospođe koju je ubolo više stršljena. Radila je nešto oko živice, nešto je špricala. Izletjeli su i uboli je",  ispričao je Darko Sinjeri, specijalist hitne medicine. 

"Inače, do smrti dođe najčešće zbog gušenja naglim osjećajem slabosti i malaksalosti. Sve do gubitka svijesti koža često može biti u potpunosti crvena ili može imati plikove kao da nas je ožarila kopriva znači osjećaj nedostatka zraka i gušenje", dodao je.

Preporuke za zaštitu od stršljena stoga uključuje i izbjegavanje nošenja jarke odjeće i jakih parfema, a ako osoba i postane meta stršljena, važno je ostati miran i pokušati ga maknuti maramicom, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak