MUP Srbije upravo izdao uputstvo: "Evo šta da radite u slučaju zemljotresa"

4
Radiosarajevo.ba
MUP Srbije upravo izdao uputstvo: "Evo šta da radite u slučaju zemljotresa"

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je nakon što je Rumuniju pogodio danas jači zemljotres, koji se osjetio i u mnogim gradovima u Srbiji, izdalo uputstvo šta raditi u slučaju zemljotresa. Nedugo potom potres je zatresao i Hrvatsku. 

Prema njihovim uputstvima, važno je ne paničiti, ne pokušavati da pobjegnete, već se spustiti na pod, te se sklupčati i zaštititi glavu.

"Ostanite mirni i prisebni i ne dozvolite da vas obuzme panika. Budite svjesni da su neki zemljotresi samo početni potresi i da ubrzo može uslijediti sljedeći, jači potres", navode oni.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

"Jaka tutnjava i vibracije": Novi zemljotres, jačine 4.0, pogodio Hrvatsku, osjetio se i u BiH

Ako ste unutar kuće

Prema njihovom uputstvu, potrebno je da nađete zaklon na sigurnim mjestima u kući kao što su dovratnici, noseći zidovi, mjesto ispod stola...

"Udaljite se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata, ne izlazite na terasu ili balkon. Odmah isključite sve izvore električne energije, gasa i vode", navode oni.

Ako ste na otvorenom

Kako navodi srbijanski MUP, ukoliko se nađete na otvorenom, važno je skloniti se od ulične rasvjete, električnih kablova i zgrada.

"Vodite računa o objektima koji mogu pasti na vas, kao što su dimnjaci, crjepovi s krova, slomljeno prozorsko staklo i slično", objašnjavaju.

Ako se nađete pod ruševinama

Prema uputstvu, ukoliko se nađete pod ruševinama, važno je ne paliti šibicu, ali i ne kretati se.

"Pokrijte usta maramicom ili tkaninom. Udarajte o cijev ili zid kako bi spasilački timovi mogli da vas pronađu", navode oni.

Ako ste u vozilu u pokretu

Zemljotres snage 5.2 pogodio Rumuniju, osjetio se i u susjedstvu

Kako navode u MUP-u Srbije, javlja Blic, ako se nađete u vozilu u trenutku zemljotresa, potrebno je zaustaviti se ukoliko vam sigurnost u saobraćaju to dozvoljava.

"Izbjegavajte zaustavljanje u blizini zgrada, drveća, nadvožnjaka ili električnih kablova", navode oni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak