Moramo izaći iz spirale nasilja

Radiosarajevo.ba
Moramo izaći iz spirale nasilja

Predsjednik Srbije Boris Tadić nije htio da se upušta u prognoze o tome da li će današnje uklanjanje barikada u Jagnjenici približiti Srbiju statusu kandidata za članstvo u EU, ali je naglasio da se mora izaći iz spirale nasilja, javio je Tanjug.
 
Srbi su u ponedjeljak poslije 12 sati uklonili jednu barikadu u Jagnjenici, na putu Zvečan - Zubin Potok, a potom je KFOR počeo uklanjati svoja vozila kojima je ranije prepriječio isti put, prenosi Tanjug. Srbi su uklonili i tri barikade kod administrativnog prijelaza Jarinje, na magistralnom putu Leposavić – Raška. 
 
"Pozvao sam Srbe da se povuku sa barikada isključivo zato da bih zaštitio njihove živote, kao i živote vojnika KFOR-a. Svako nasilje i povređivanje ili gubitak života vodi nas u spiralu nasilja iz koje nema izlaza", rekao je Tadić novinarima. 
 
"Naše institucije čine sve kada je u pitanju KiM da bi odbranile integritet i živote ljudi, što je meni najvažnije", rekao je Tadić, osvrćući se na kritike da je zanemario odbranu integriteta zemlje.
 
"Mi moramo da izađemo iz spirale nasilja i kreiramo politiku mira. Mi na Balkanu znamo kako rat dolazi neočekivano i preko noći i zato smo odgovorni da ga sprečavamo u budućnosti, rekao je Tadić.
 
Na pitanje novinara da li je postizanje rješenja i današnje uklanjanje barikada na Jagnjenici približilo Srbiju dobijanju statusa kandidata, Tadić je odgovorio: " Da li ćemo dobiti status kandidata, ja to ne znam, odluka je u rukama EU i odluku će doneti Savet EU", prenosi Al Jazeera.
 
Tadić je naveo da na obje strane, i srpskoj i albanskoj, pa i u međunarodnoj zajednici, postoje ekstremisti, koji bi na štetu Srbije mogli da izazovu nasilje.
 
On je ukazao da se od Srbije, srpskih političara i njega lično uvijek očekivalo da donose odluke za koje ne postoji podrška većine stanovništva.
 
"I političko poverenje je nešto za šta postoji načelna podrška stanovništva, ali kada se izvinete u Srebrenici ili Vukovaru ili usvojite Rezoluciju o Srebrenici, mnoge ljude pogodi, ako istog nema i sa druge strane", rekao je Tadić i dodao da je slično bilo kada je u pitanju hapšenje optuženih za ratne zločine.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak