Mladina otvoreno protiv Janeza Janše

Radiosarajevo.ba
Mladina otvoreno protiv Janeza Janše

Uredništvo slovenačkog magazina Mladina objavilo je otvoreno pismo protiv mogućeg izbora Janeza Janše za premijera Slovenije.

Podsjetimo - pobjednik vanrednih izbora u ovoj državi bio je Zoran Janković sa svojom strankom Pozitivna Slovenija. Međutim, Jankoviću nije uspjelo oformiti koaliciju zahvaljujući kojoj bi dobio dovoljan broj glasova za izbor mandatara slovenački vlade.
Janković nije dobio podršku u parlamentu

Tako je otvorena mogućnost da mandatar vlade bude Janez Janša, izborni gubitnik, predsjednik Slovenske demokratske stranke. Prije nekoliko dana Janša je proglasio koaliciju između pet stranaka. 
Janša predložen za mandatara

Jankoviću se nakon izbora u jednom dijelu slovenačke javnosti spočitavalo da je za pristalice okupio tzv. 'nove državljane' odnosno naturalizirane Slovence porijeklom iz ostalih dijelova bivše Jugoslavije, a dio ovakve javne kampanje bio je i zvanični web portal Janšine stranke.
Janšina stranka izvrijeđala Jankovićeve pristalice

Mladina u svom novom broju navodi da Janez Janša, koji je već bio premijer Slovenije u periodu decembar 2004 - novembar 2008. nije primjeren za funkciju šefa vlade, jer interese svoje političke stranke ispostavlja ispred interesa države, te navodi petnaest konkretnih razloga zašto parlamentarci ne bi trebali dati Janši povjerenje za mandatara. 

Između ostalog, Mladina piše da je Janša:
- Zadužio Sloveniju dok je ranije obnašao funkciju premijera
- Postavljanjem  politički zaslužnih na odgovorna mjesta u javnim preduzećima uništio dio javne ekonomije,
- Nepromišljeno rasprodao državnu imovinu,
- Nije proveo sterukturne reforme
- Omogočo je tajkunizaciju,
- Odbacio socijalnu državu,
- Sebi podredio medije i ispolitizirao RTV Slovenije
- Privatizirao i ispolitizirao školski sistem
- Pripomogao militarizaciji i kriminalizaciji društva (tiče se afere Patria za koju se još uvijek vodi sudski spor protiv Janše),
- Produbljuje sporove s Hrvatskom i 
- Širi mržnju, etničku netrpeljivost i ličnu diskreditaciju protivnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak