Mladiću i Karadžiću treba suditi zajedno

Radiosarajevo.ba
Mladiću i Karadžiću treba suditi zajedno

Bivša glavna tužiteljica haškog suda Carla del Ponte izjavila da suđenje Ratku Mladiću može da počne veoma brzo, jer je optužnica spremna već 16 godina. Ona smatra da bi njemu trebalo da se sudi zajedno sa bivšim političkim liderom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem, kome se već sudi u Hagu.

"Računam da će tužilaštvo videti da li može da objedini suđenje s Karadžićevim s obzirom da su optužnice manje-više iste", rekla je Del Ponte i dodala da bi i za genocid u Srebrenici suđenje moglo da bude objedinjeno.

Mladić i Karadžić su optuženi za genocid u Srebrenici u julu 1995. i za zločine protiv čovječnosti tokom rata u BiH.

Del Ponte je hapšenje Mladića ocijenila kao veliki trenutak za žrtve: "Ovo je veliki trenutak, ne samo za međunarodno pravosuđe, za Tribunal, već i za žrtve", rekla je Del Ponte za švajcarski radio, a prenosi Slobodna Evropa.

Podsjetimo, glavni haški tužilac Serge Brammertz rekao je u četvrtak kako postoji mogućnost da optužnica protiv Ratka Mladića, koji je uhapšen u Srbiji, bude proširena.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak