Mladić se krio i u ženskom manastiru

Radiosarajevo.ba
Mladić se krio i u ženskom manastiru
BEOGRAD, 29. maja (FENA) - Početkom oktobra 2006. godine, Ratko Mladić boravio je u ženskom manastiru Svete Melanije u Zrenjaninu, gdje je, saznaje “Blic”, planirano da bude i sahranjen.
 
U manastiru je čak bila pripremljena i kripta ispred samog oltara, jer je i ratni komandant vjerovao da će mu trenuci sa monahinjama biti zadnji životni dani.
 
Haški bjegunac je u manastir doveden nakon što je doživio infarkt početkom oktobra, u izuzetno lošem zdravstvenom stanju. 
 
 
- Na momente se gubio, jedva komunicirao i fizički oslabio. Desna strana tijela mu je jedno vrijeme bila u potpunosti oduzeta, usta iskrivljena, a ruka nepomična. Bio je zatvoren u jednu od manastirskih ćelija - kaže izvor “Blica” blizak Eparhiji bačkoj, kojoj pripada ovaj manastir. 
 
Mladić je, kaže izvor “Blica”, u manastiru imao konstantnu medicinsku njegu, ali je i pored toga bilo neizvjesno da li će preživjeti. 
 
Ratko Mladić je u četvrtak, 26. maja, prvog dana saslušanja pred istražnim sudijom Milanom Dilparićem u Specijalnom sudu u Beogradu, izjavio da su ga tokom skrivanja posjećivali „mnogi popovi“. 
 
On je, pored sveštenika Srpske pravoslavne crkve, navodio i da su ga obilazili razni ljudi. Mladić je, inače, vaspitavan u duhu komunizma i nikada nije bio blizak s crkvom i sveštenicima. 
 
- U ćeliji je proveo više od mjesec dana, ali prve dvije nedjelje su bile potpuno neizvjesne. Bio je toliko loše da su u manastiru ubrzano počeli da sređuju kriptu u koju bi bio sahranjen - kaže izvor „Blica“. 
 
Dok je Mladić ležao zatvoren u ćeliji, u manastir Svete Melanije su stigli radnici. Posao im je bio da otvore kriptu ispred oltara, u kojoj je bila sahranjena nekadašnja igumanija. Kripta je bila zalivena betonskom pločom i nije otvarana skoro pedeset godina. 
 
- Kripta je otvorena, a mošti igumanije su uz sve crkvene obrede prebačene u kivot i sahranjene na drugom mjestu. Cijela kripta je zatim očišćena, sanirana je vlaga i bila je spremna da u njoj Mladić bude sahranjen - priča sagovornik, napominjući da bi Mladić bio sahranjen bez obilježja, odnosno da bi samo mali broj ljudi znao čije tijelo se nalazi u kripti. 
 
Radnici, koji su izvodili radove, objašnjavaju izvori, nisu znali o ovim planovima sa kojima su bili upoznati samo pojedinci iz Eparhije bačke. Polovinom oktobra 2006. godine, Mladić je počeo polako da se oporavlja. 
 
- Nakon tri nedelje je stao na noge. I dalje je teško pričao i slabo se kretao, ali je bilo izvjesno da će preživjeti. Povremeno je izlazio i u manastirsko dvorište, ali samo uveče. Kada su kapije manastira zatvorene - kaže sagovornik. 
 
Nakon više od mjesec dana, Mladić je napustio manastir Svete Melanije.  Niko ne zna ko ga je odveo, kuda je otišao. Ali više se nije pojavljivao u ovom manastiru. Istražni organi, ipak, ne vjeruju da je Sveta Melanija jedini manastir u kojem je Mladić povremeno boravio. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak