Mladić danas ili sutra u Haagu

Radiosarajevo.ba
Mladić danas ili sutra u Haagu

Advokat porodice Mladić Miloš Šaljić podnio je jutros u Specijalnom sudu zahtjev za formiranje nezavisnog ljekarskog tima koji treba utvrditi "pravo zdravstveno stanje" Ratka Mladića i najavio da će žalbu na rješenje o ispunjenosti uvjeta za izručenje poslati danas popodne. 

Sve o hapšenju Ratka Mladića
 
"Njegovo zdravstveno stanje je alarmantno i ne vjerujem da će doživjeti početak suđenja", rekao je Šaljić novinarima ispred Specijalnog suda. On je ocijenio da zatvorski ljekari ne mogu dati pravu dijagnozu, pa porodica zahtijeva stručan tim sačinjen od kardiologa, neurologa, ortopeda i gastroenterologa. 
 
Šaljić je najavio da će žalbu na rješenje o ispunjenosti uvjeta za izručenje Mladića Tribunalu u Haagu poslati poštanskim putem u kasnim popodnevnim satima kako bi se "postupak što duže odgađao". 
 
On će, najavio je, Mladića ponovo posjetiti između 14 i 15 sati, a u posjetu će mu doći i porodica i vjerovatno i unuci. 
 
Prema njegovim riječima, s Mladićem niko nije razgovarao o jučerašnjem mitingu u organizaciji SRS-a i incidentima koji su se desili na ulicama Beograda, javio je Tanjug. 
 
Dok u Beogradu ističe rok za žalbu na odluku o izručenju Ratka Mladića Haškom tribunalu, u Haagu ocjenjuju da bi do izručenja najpoznatijeg haškog optuženika – poslije više od 15 godina bijega - moglo doći već danas ili sutra. 
 
Po proceduri, Mladić bi – čim bude prebačen u Haag – trebalo da se pojavi pred sudijama, a u pritvoru u Sheveningenu u početku bi mogao biti odvojen od ostalih optuženika. 
 
Također se očekuje da ga pregleda poseban ljekarski tim i ocijeni da li je potrebno da dobije intenzivnu ljekarsku njegu i da li uopće može da se pojavi pred sudijama. 
 
Kako javlja specijalni izvještač Tanjuga iz Haaga, ispred pritvorske jedinice u Sheveningenu parkirana su reportažna kola velikih televizijskih kuća i postavljene ekipe koje čekaju ulazak kolone u kojoj će biti prebačen ratni komandant Vojske Republike Srpske. 
 
I građani Haaga znaju da u Tribunalu očekuju doskora najtraženijeg haškog optuženika, a taksist, doseljenih iz Surinama, iz prve ruke "svjedoči" da cijelog vikenda stižu novinari najpoznatijih svjetskih medija: “Tu su i CNN i BBC. Čuo sam, dolazi general iz Bosne.” 
 
Rješenje o ispunjenosti uvjeta za izručenje Mladića u petak je donio istražni sudija Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Mladić je uhapšen 26. maja, i od tada se nalazi u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu dok se ne steknu uvjeti za njegovu ekstradiciju Hagu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak