Mladen Naletilić Tuta stigao u Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
Mladen Naletilić Tuta stigao u Hrvatsku


Osuđeni ratni zločinac (20 godina zatvora)
, ratni zapovjednik Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mladen Naletilić Tuta, , stigao je u ponedjeljak navečer na splitski aerodrom avionom iz Rima.

Na aerodromu su ga dočekali su ga članovi rodbine, ali je po izlasku iz zrakoplova odbio dati izjavu novinarima, rekli su dežurni u splitskoj zračnoj luci.

Italijanska novinska agencija ANSA u ponedjeljak je objavila kako će Mladen Naletilić, koji je kaznu služio u rimskom zatvoru Rebibbia, idućih dana biti protjeran iz Italije i vraćen u Hrvatsku, a  da mu je zbog zdravstvenog stanja smanjena kazna te će stoga biti pušten iz zatvora.

Naletilić i bivši zapovjednik Antiterorističke postrojbe „Mrmak“ iz sastava Kažnjeničke bojne HVO-a Dinko Martinović Štela, osuđeni su 31. marta 2003. godine na 20 i 18  godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih proti  Bošnjaka na području općina Mostara i Jablanice od aprila 1993. do januara 1994.

VEZANO:
Mostarski logoraši ogorčeni zbog puštanja Naletilića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak