Ministarstvo vjera Srbije: Cerićeve namjere očigledne

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo vjera Srbije: Cerićeve namjere očigledne

Ministarstvo vjera saopćilo je u utorak da je Srbija slobodna, demokratska i gostoljubiva zemlja, kao i da su namjere koje je prilikom posjete Sandžaku pokazao vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić "sasvim jasne".

"Reisu-l-ulema BiH Cerić, preko Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, iskazuje pretenzije da imenuje i razrješava ministre u Vladi Republike Srbije", navedeno je u saopćenju tog ministarstva dostavljenom Tanjugu.

Ministarstvo konstatira da Mešihat IZ u Srbiji kojim rukovodi glavni muftija Zukorlić djeluje kao organizacijski dio IZBiH, pokušava da za sebe prigrabi pravo da u ime ne samo svih muslimanskih vjernika u Srbiji nego čak i Srpske pravoslavne crkve i ostalih crkava i vjerskih zajednica ocijeni rad tog ministarstva.

Podsjeća se da je Ministarstvo vjera u svom saopćenju iznijelo, kako se navodi, samo činjenice o neprihvatljivom odnosu reisu-l-uleme IZBiH prema Srbiji i srpskom narodu i skrenulo pažnju na neistine koje je Cerić tokom javnih nastupa prošle sedmice izrekao o navodnom kršenju ljudskih prava muslimana i Bošnjaka u Srbiji.

Ministarstvo vjera saopćilo je prošle sedmice da su Cerićeve izjave izrečene tokom boravka u Sandžaku, o navodnom kršenju ljudskih i vjerskih prava i sloboda muslimana, uvredljive i proglasilo ga nepoželjnim gostom.

Mešihat IZ u Srbiji zatražio je u ponedjeljak da ministar vjera Bogoljub Šijaković podnese ostavku ili da bude smijenjen, a od predsjednika Srbije Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića da se ograde od stava tog resora povodom Cerićeve posjete.

Zatraženo je i izvinjenje premijera muslimanskom narodu zbog toga, kako je Tanjugu rekao glasnogovornik Mešihata Sead Šaćirović, jer nije u pitanju stav države već pojedinca.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak