Milanović: Došao sam da vidimo može li bolje

Radiosarajevo.ba
Milanović: Došao sam da vidimo može li bolje

Hrvatski premijer Zoran Milanović i njegov srbijanski domaćin Ivica Dačić, razgovarali su u srijedu u Beogradu na svom prvom radnom sastanku od formiranja nove srbijanske vlade u maju prošle godine o otvorenim pitanjima između dvije zemlje, poput pitanja izbjeglica, raseljenih, stanarskih prava, procesuranja ratnih zločina, granica i međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, te gospodarskim pitanjima i europskim integracijama.
Kazao je Milanović da su dvije zemlje posljednjih godina prošle kroz teško razdoblje, a da je na vladama da u okviru svog posla učine "ono razumno što moramo", jer, kako je rekao, politika nije samo razum, već i osjećaj.

"Došao sam u Beograd da vidim možemo li bolje", kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare, izrazivši žaljenje što su dvije strane "izgubile pola godine", javlja novinska agencija Fena.

Hrvatski premijer je rekao da je do susreta možda moglo doći i ranije, ali da su sada tenzije splasnule te pozvao dvije strane na aktivnost i ambicije u poslu, a na suzdržanost u onim stvarima koje utječu na nečije emocije.

Šta je ključno za regiju?

Dačić je kazao da su odnosi Hrvatske i Srbije ključni za regiju te da je važno da dvije vlade surađuju i da postoji operativna suradnja u izgradnji odnosa između dviju zemalja. "Naši odnosi trebaju ići u pravcu normalizacije", kazao je premijer Dačić.

Istaknuo je da se nisu zaobišle ni teme koje sežu u bližu ili dalju povijest, ali da "moramo surađivati i razvijati odnose u svim segmentima jer smo neposredni susjedi". Premijeri Milanović i Dačić su poručili da "ta pitanja neće nitko rješavati umjesto nas, jer je to u našoj nadležnosti", a hrvatski premijer je također kazao da će Hrvatska po pitanju europskih integracija Srbije biti fer.

Što se tiče tužbi dviju država pred Međunarodnim sudom pravde Dačić je rekao da se ta tema nije mogla izbjeći i da jedino može reći "da nije dobro da čekamo do 2014. kada je na sudu zakazana rasprava". S obzirom na to da je posljednjih dana bilo napisa o tome da je susret dogovoren pod pritiskom Bruxellesa, kako piše AA, Dačić je to odlučno opovrgao i kazao da se radi o zajedničkoj inicijativi te da vjeruje da je i sam Bruxelles njime iznenađen. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak