Mijatović: Pogoršava se sloboda medija u jugoistočnoj Evropi

Radiosarajevo.ba
Mijatović: Pogoršava se sloboda medija u jugoistočnoj Evropi

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović otvorila je danas u albanskoj prijestonici Tirani Treću konferenciju o medijima u jugoistočnoj Evropi. Konferencija je fokusirana na stanje javnih emitera, regulatornih vlasti i prelazak na digitalno emitiranje.

U radu ove konferencije učestvuje više od 180 novinara, predstavnika civilnog društva i akademske zajednice iz regiona, zajedno s međunarodnim ekspertima.

“Činjenica je da sam kao predstavnica OSCE-a za slobodu medija morala intervenirati u više slučajeva u ovoj regiji nego bivši predstavnici, pokazuje na jasan trend da se pogoršava sloboda medija. Cilj ove konferencije jest da pošaljemo jasnu poruku kako možemo zajedno omogućiti javnim emiterima da rade efikasno i nezavisno, kako iskoristiti proces digitalizacije za pluralizaciju medijskog prostora i osigurati punu nezavisnost regulatora”, kazala je Mijatović.

Mijatović je jučer u Tirani imala susret s novim albanskim premijerom Edijem Ramom.

Zanimljivo je da je ona prva osoba koju su primili novi premijer i novi ministar vanjskih poslova Ditmir Bushati, koji su u ponedjeljak preuzeli mandat, nakon toga otišli u Brisel i na povratku se sastali s njom, kazali su za agenciju Fena njeni savjetnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak