MiG-u 21 otpala zadnja pilotska kabina

Radiosarajevo.ba
MiG-u 21 otpala zadnja pilotska kabina

MiG 21 Hrvatske vojske tokom probnog leta je ostao bez zadnje pilotske kabine koja je ispala na visini od oko 700-800 metara i na udaljenosti od oko tri kilometra nakon uzlijetanja.

Avion je poletio sa 91. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a na Plesu. Nezgoda se desila nakon izvršenih radova na avionu, javlja MORH

Pilot tokom leta nije ozlijeđen, a odmah nakon što je uočio oštećenje, prizemljio je avion bez drugih oštećenja. Radi utvrđivanja svih okolnosti spomenutog događaja formirano je stručno Povjerenstvo za ispitivanje uzroka pada kabine, dok pripadnici Vojne policije obavljaju uviđaj na mjestu događaja.

Kako saznaje Večernji list, riječ je o MiG-u 21, dvosjedu koji je na kraju resursa. S obzirom na to, uzrok otpadanja kabine može biti loše održavanje, greška pri zatvaranju ili nepravilno korištenje kabine, ali to će pokazati istraga. Nezgoda se dogodila uoči donošenja odluke u kojoj će se državni vrh izvjesno odlučiti za novi remont MiG-ova 21.

Vojska već dugo ukazuje na potrebu kupovine novih aviona i zamjene MiG-ova 21, od kojih su neki stariji od 40 godina.

Podsjetimo, u septembru 2010. godine dva MiG-a su se sudarila tokom vježbe kod Slunja i pala kod Ogulina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak