Meteorolozi otkrili prisluškivače diljem Srbije

Radiosarajevo.ba
Meteorolozi otkrili prisluškivače diljem Srbije

Republički hidrometeorološki zavod u Srbiji nehotice je otkrio 'lavinu' ilegalnog prisluškivanja diljem ove države. Naime, istražujući stanje u kome se nalaze radarski sistemi za odbranu od grada, RHMZ je na 16 objekata otkrio oko 430 antenskih i drugih komunikacionih uređaja nepoznatih vlasnika i nejasnog porijekla.

Radarski sistemi na cijeloj teritoriji Srbije rade svaki za sebe i nisu povezani u jednu cjelinu, piše Politika, prenose Nezavisne

Kako bi uveo kontrolu u radarskom sistemu, RHMZ je osnovao posebnu komisiju 2009, čiji je zadatak bio da provjeri instaliranu komunikacionu opremu na svih 13 radarskih centara, kao i na meteorološkoj stanici Kopaonik, zgradi RHMZ i objektu Zeleno brdo. Prema zaključcima komisije, na većini objekata nisu pronađeni pisani tragovi o datumima montiranja, servisiranja i namjene većine svih pronađenih uređaja.

Na kontrolisanih 16 objekata identifikovano je više od 430 antenskih uređaja kao i druga komunikaciona oprema - primopredajne radio-stanice, računarske mreže sa serverima, modeli i neidentifikovani elektronski uređaji nepoznatih vlasnika i nejasnog porijekla, navodi list.

Ko?
Sofisticirana oprema za ilegalno prisluškivanje koristi se za sve i svašta - od polaganja ispita, pa do industrijske špijunaže. Izgleda da se sada koristi i za prisluškivanje državnog vrha, konstatuje list

Pored legalno postavljenih antena MUP-a, BIA i Vojske Srbije, više od 300 antena je nelegalno postavljeno, odnosno nema dokaza da za to postoji pravni osnov. Jedan broj tih uređaja koji mogu služiti za prisluškivanje, postavjen je odmah pored antene BIA i MUP-a.

Ono što posebno zabrinjava jeste da niko ne zna odgovor na pitanje ko to može da nelegalno postavi antene i komunikacijsku opremu pored radara RHMZ. Zabrinjava i to što povodom ovog izvještaja komisije RHMZ niko nije reagovao. Da li je RHMZ uopšte i obavijestio MUP, BIA i vojsku Srbije o rezulatima komisije, pita se "Politika".

Inače, radari RHMZ-a prešli su nedavno u nadležnost MUP-a Srbije.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić tvrde da imaju dokaze da je neko iz MUP-a Srbije naredio njihovo prisluškivanje. Ministar policije i premijer Ivica Dačić, pak, izjavio je da prisluškivanje državnog vrha nema nikakve veze s njim kao ministrom policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak