Mesić zatražio uklanjanje križeva iz državnih ustanova

Radiosarajevo.ba
Mesić zatražio uklanjanje križeva iz državnih ustanova

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić zatražio je danas uklanjanje križeva iz kasarni i svih državnih ustanova, ocjenjujući kako bi Crkva sama trebala to zatražiti i reći da u sekularnoj državi u državnim ustanovama ne bi trebalo biti nikakvih vjerskih obilježja.

Mesić je, u razgovoru za Hrvatski radio, ponovio kako nije u sukobu s Crkvom, nego je samo upozorio kako nije u redu da se šefa države u službenom glasilu Zagrebačke nadbiskupije naziva veleizdajnikom, a oni čije je to glasilo ostaju nijemi.

Odbacio je tumačenje direktora "Glasa Koncila" Nedjeljka Pintarića da je trebao reagirati pismom, ustvrdivši kako u "Glasu Koncila" nemaju običaj objavljivati pisma čitatelja.

Crkvu je optužio da ima privilegiran položaj jer dobiva znatan novac iz državnog proračuna, a smatra da bi Crkva trebala zauzimati jedinstveno stajalište o svim aktualnim pitanjima kako bi dokinula praksu da se pojedinci iz Crkve miješaju u politiku.

Izjava predsjednika je jako teška

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Zvonimir Ancić u pogledu izjave hrvatskog predsjednika da bi trebalo ukloniti križeve iz vojarni i svih državnih ustanova izjavio je danas da je HBK bez komentara.

Profesor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i direktor Kršćanske sadašnjosti Adalbert Rebić rekao je da je izjava predsjednika Republike "vrlo teška, posebno za narod koji je pretežno kršćanski".

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak