Mesić za regionalnu saradnju

Radiosarajevo.ba
Mesić za regionalnu saradnju

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić tokom današnjeg boravka u Sarajevu posjetio je Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) želeći da istakne podršku ovoj organizaciji i važnost koju njegova zemlja pridaje regionalnoj saradnji.

Prvi predsjednik jedne zemlje koji je posjetio Vijeće, najavio je da će to učiniti i sljedeći put kad dođe u Sarajevo.

Za Mesića je ova organizacija veliki iskorak u objedinjavanju regije koja želi u Evropsku uniju.

"Na ovom prostoru trebamo i možemo surađivati, a to nas kvalificira i za širu suradnju, izvan regije. Ako međusobna suradnja nije kvalitetna, niko neće imati volju da surađuje s nama", izjavio je Mesić tokom ove posjete.

Hrvatska, članica NATO -a, zemlja je koja želi ubrzati svoje pristupanje Evropskoj uniji, tom najekskluzivnijem evropskom političkom klubu, značajnom i za svijet. Krajnji cilj je da cijeli prostor evropskog jugoistoka bude u Uniji, istakao je predsjednik Republike Hrvatske.

Njegov domaćin u Vijeću za regionalnu saradnju, generalni sekretar Hido Biščević, izjavio je da ovo vrijeme svjetske ekonomske krize samo još više naglašava potrebu i hitnost saradnje među zemljama regije.

"Došlo je vrijeme suživota i političkog dijeloga", rekao je između ostalog Biščević, uz naznaku da je uz prvu godišnjicu formiranja ove organizacije veoma bitna podrška cijelom regionu u težnjama za približavanje evroatlantskim integracijama.

Vijeće za regionalnu saradnju čije je sjedište u Sarajevu nasljednik je Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu. Pomaže regionalnu saradnju i podržava evropske i evroatlantske integracije u regiji, a fokusira se na šest prioritetnih područja: ekonomski i društveni razvoj, infrastrukturu i energetiku, pravosuđe i unutrašnje poslove, sigurnosnu saradnju, izgradnju ljudskih potencijala te parlamentarnu saradnju.

FENA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak