Medvedev u posjeti Srbiji

Radiosarajevo.ba
Medvedev u posjeti Srbiji

Foto: AP

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev boravi danas u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Beogradu tokom koje će sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem razmotriti mogućnosti za unapređenje svih aspekata odnosa dve države i učestvovati u obilježavanju 65 godina od oslobođenja Beograda.

Posjeta Medvedeva, i u Moskvi i u Beogradu, ocijenjena je kao posjeta od izuzetnog značaja za jačanje sveukupnih bilateralnih odnosa.

Vlasti u Beogradu očekuju da Medvedev saopšti kako i pod kojim uslovima Rusija daje Srbiji kredit od milijardu dolara.

Srbija je za obezbjeđenje tokom prve posjete jednog ruskog predsjednika angažovala kompletnu nacionalnu bezbjednost zemlje, a prema pojedinim informacijama na ulicama prijestonice je između 5.000 i 6.000 policajaca.

Gradska uprava je najavila da će u toku dana ulice u glavnom gradu biti zatvarane, kako za vozila tako i za pješake. Ipak, kada i tačno koji dijelovi grada – nije objavljeno iz, kako je saopšteno, bezbjednosnih razloga.

Odmah posle svečanog dočeka predsjednika Rusije počeće razgovori, najpre sa Borisom Tadićem, a potom i sa članovima delegacija.

Potom je predviđeno svečano potpisivanje šest međudržavnih sporazuma, a onda i izjave dvojice predsjednika novinarima.

Ruski predsjednik popodne će se obratiti poslanicima Skupštine Srbije, a na kraju posjete Beogradu prisustvovati svečanoj akademiji u centru “Sava” povodom 65. godišnjice oslobođenja Beograda.

Zahvalnost Rusiji za politiku prema Kosovu i BiH


Prema najavama iz Moskve, ruski predsjednik bi tokom posjete Beogradu trebalo da se sastane i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

Za današnji događaj akreditovano je oko 550 novinara, snimatelja i fotoreportera, među kojima su i 52 ekipe iz Rusije i izvještači velikih zapadnih agencija i medija iz zemalja regiona.

Na platou ispred Palate Srbije, gdje će odvijati susreti državnog vrha Srbije sa ruskim predsjednikom, trubači državne garde će dočekati Medvedeva.

U cijelom Beogradu, a naročito u okolini Palate Srbija i centra “Sava” raspoređen je veliki broj pripadnika policije. Policija je razmještena oko svih važnih objekata i duž ulica.

Da li je euforija u vezi sa posjetom Medvedeva Srbiji osnovana i potrebna za RSE je govorio i politikolog i ekonomista Vladimir Gligorov, inače stručnjak za Balkan.

“Mislim da je ovde riječ o zahvalnosti Rusiji kada je u pitanju politika prema Kosovu, a moglo bi se reći i prema Bosni i Hercegovini, mada to nije tako očigledno. Ovom posjetom utiče se i na reviziju istorije i ulozi Rusije u čitavom poslijeratnom periodu“, kaže Gligorov.

Na pitanje da li ovim događajem Srbija mijenja partnere ili, pak, pravi balans između Brisela i Moske, Gligorov kaže da to baš i nije jasno.

„Srbija mijenja prioritete, od Kosova, preko članstva u EU. To je politika promjenljivih savezništava i to je prilično opasna politika“, ocenjuje Gligorov.

RSE/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak