Matica hrvatska otkazala neonacistima

Radiosarajevo.ba
Matica hrvatska otkazala neonacistima


Međunarodna nacionalistička konferencija, najavljena za 13. april u Zagrebu, neće biti održana u prostorijama Matice hrvatske jer je ta nacionalna kulturna ustanova nakon niza negativnih reakcija, uključujući i vladinu, otkazala gostoprimstvo organizatoru konferencije Hrvatskoj čistoj stranici prava (HČSP).

Matica hrvatska domaćin neonacistima?

Vlada Hrvatske je na Twitteru napisala da sa sigurnošću može reći da nikakva manifestacija takvog karaktera neće biti financirana od strane Vlade, ali da se sve još provjerava pa moli za strpljenje, objavili su na Tportal.hr.

Kasno popodne HČSP je izvijestio da im je Matica hrvatska otkazala dvoranu koju je zakupila za 13. aprila.

Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić potvrdio je da se razgovaralo s predstavnicima HČSP-a o iznajmljivanju prostora, ali je naglasio da Matica ne iznajmljuje prostor za političke skupove. „Posve je sigurno da tog skupa u Matici neće biti“, rekao je Zidić za zagrebački Radio 101.

Matica hrvatska potom se našla na meti HČSP-a koji ju je prozvao da 'ničim ne zaslužuje svoje časno ime pa je žurno u strahu od partijske kritike otkazala dvoranu'. Tu instituciju prethodno su prozvali građani i grupe na društvenim mrežama nezadovoljni što se u prostorijama Matice hrvatske, koja se financira iz državnog proračuna i predstavlja kao vodeća kulturna institucija u zemlji, trebao održati skup ekstremnih nacionalista i neonacista iz nekoliko europskih zemalja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak