Marš desničara na Dan ljudskih prava

Radiosarajevo.ba
Marš desničara na Dan ljudskih prava

Desničarska udruženja iz Srbije najavila su za 10. decembar protestni marš naziva „Nikad granica s KiM". Istovremeno, nekoliko nevladinih organizacija će obilježiti Međunarodni dan ljudskih prava, piše Danas.

Aktivista organizacije Žene u crnom Miloš Urošević kaže da sedam nevladinih organizacija 10. decembra planira ulični marš od Predsedništva na Andrićevom vencu do Doma omladine, gdje će biti otvorena izložba slika posvećena ljudskim pravima.

Kako kaže, marš pod nazivom "Ugasi mrak" prijavljen je policiji prije više od dvije sedmice i neće biti otkazan zbog najave drugih protesta.

"Nismo čuli da je za isti dan najavljen i protest zbog Kosova, ali to neće uticati na naš ulični marš. Na policiji ostaje da zaštiti sva okupljanja u skladu s procenjenim rizikom", napominje Urošević.

Aleksandar Pavić, član Inicijativnog odbora protestnog marša "Nikad granica sa KiM", kaže za Danas da "incidenata između učesnika ovih skupova ne bi trebalo da bude, jer se i jedni i drugi zalažu za poštovanje zakonitosti i građanskih i ljudskih prava". On objašnjava da je tema njihovog skupa "uspostavljanje granica unutar Srbije", a to, prema njegovom mišljenju, zadire i u pitanja ljudskih i građanskih prava.

Protestni marš zbog Kosova, kako piše Danas, prijavljen je MUP-u, a trebalo bi da prođe od Saborne crkve do Svetosavskog hrama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak