'Mali Sloba' premijer, četnički vojvoda predsjednik

Radiosarajevo.ba
'Mali Sloba' premijer, četnički vojvoda predsjednik

Možda se ne zna tko će biti predsjednik, ali sasvim je jasno ko će biti premijer, govorio je Ivica Dačić u noći parlamentarnih izbora u Srbiji, niti sat vremena nakon objave prvih službenih rezultata. Pokazalo se da je "mali Sloba" bio dobar prognozer. Iako je njegova koalicija SPS-PUPS-JS na izborima ostvarila tek treći rezultat, iza SNS-a i DS-a, Dačić će sastaviti novu srbijansku Vladu.
Nadimak 'mali Sloba' Dačić nije zaradio slučajno. U Miloševićevoj stranci je od samog početka devedesetih; važio je za jednog od Miloševićevih najbližih saradnika i kao takav bio na popisu osoba kojima je u vrijeme vladavine srbijanskog diktatora bio zabranjen ulaz u EU

Mediji u komšiluku već danima šuškaju da je Dačić izdao Borisa Tadića, s kojim je imao načelni dogovor o koaliciji, i priklonio se SNS-u, stranci kontroverznog srpskog predsjednika Tomislava Nikolića. Informacija da je DS "izletio" iz vlade danas je praktički i službeno potvrđena; Dačić je na sastanku s Nikolićem zatražio mandat za sastavljanje skupštinske većine, objavio je Index.hr.

Politička prostitutka

Novu vlast u Srbiji zajedno s Nikolićevom bivšom strankom i Dačićevom koalicijom sastavit će Ujedinjeni regioni Srbije (URS), predvođeni Mlađanom Dinkićem, kazao je Nikolić na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s Dačićem. U ovu se koaliciju Dinkić, koji je zbog sklonosti okretanju kako vjetar puše zaradio etiketu "političke prostitutke", sasvim prirodno uklopio.

I pritom si izborio i više nego zavidan "miraz": pod Dinkićevom kontrolom bit će svi ekonomski resori nove srbijanske vlade. Nikolićevi "naprednjaci", odnosno njihov novi šef Aleksandar Vučić, kontrolirat će vanjsku politiku, a špekulira se da će Dačić uz premijersku dužnost obavljati i funkciju ministra unutarnjih poslova, koju je držao i u Tadićevoj (odnosno Cvetkovićevoj) vladi.


Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj

One s malo boljim pamćenjem ovo će podsjetiti na crveno-crnu koaliciju, konstatirao je jučer u razgovoru za Radio slobodna Evropa politički analitičar Vladimir Goati. Za one s nešto lošijim pamćenjem, recimo tek da se radi o vladajućoj koaliciji koju su 1998. oformili Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj.

Paralelu je doista teško ne povući, sa samo jednom razlikom: na trenutnoj političkoj sceni Srbije glavnu riječ vode (bivši) radikali, a sekundiraju im Miloševićevi socijalisti. U crveno-crnoj koaliciji Miloševića i Šešelja bilo je obratno.

Delije, radikali, pa SNS

Predsjednik Srbije Nikolić je, kao što je već dobro poznato, SNS osnovao nakon što se zakačio sa Šešeljem i napustio radikale, koje je do tog trenutka vodio. Iako se njegov javni govor u međuvremenu djelomično unormalio, titule četničkog vojvode se nije odrekao. Sa sobom je Nikolić na odlasku iz radikala povukao i Aleksandra Vučića, "mladog i perspektivnog" bivšeg istaknutog člana Zvezdinih Delija, te je tako nastala okosnica trenutno najmoćnije partije u Srbiji.

Dačić se danas predstavlja kao novi čovjek, pere ruke od svoje mračne prošlosti, ali neke stare navike i dalje su ostale. Među njima i sklonost imitiranju Miloševićevog političkog stila i retorike. Devedesetih se pričalo da Dačić pušta kosu i namješta frizuru kako bi što više sličio Slobi. A da "skida" njegove geste u javnim nastupima itekako se dobro vidjelo u zadnjoj kampanji. Srbijanski birači mogu se samo nadati da neće "skidati" i njegov način vladanja, objavio je Index.hr.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak