Makedonski reis traži od policije borbu protiv vehabizma

Radiosarajevo.ba
Makedonski reis traži od policije borbu protiv vehabizma
Sulejman Redžepi (Foto: Dnevnik.mk)

Makedonski reis-ul-ulema Sulejman Redžepi javno je od makedonskih policijskih i sigurnosnih organa zatražio da se više angažiraju na zaustavljanju širenja vehabizma.

Rekao je da je makedonska policija pasivna u odnosu na širenje vehabizma u toj zemlji i da do sada nije preduzela nikakve mjere da to spriječi.

Redžepi je upozorio da su četiri skopske džamije pod kontrolom vehabija i da oni sa svojim ekstremizmom i radikalizmom predstavljaju opasnost za cijelo društvo.

"Njihovo opredjeljenje je veoma ekstremno, njihova interpretacija islama veoma radikalna i nema ničeg zajedničkog sa islamom na ovim prostorima. Interpretacija ovog radikalnog islama pomiješanog ili prekrivenog politikom, ne smatra se pravim islamom", rekao je Redžepi u intervju za Radio Slobodnu Evropu.

On je upozorio da vehabije pokušavaju da unose nemir, izazivaju podjele i mržnju, kako unutar jedne konfesije tako i među konfesijama.

"Zbog toga, u ovom trenutku ne prijeti samo opasnost Islamskoj zajednici Makedonije, već i cijelom društvu, bez obzira kojoj vjeri pripadate", naglasio je Redžepi.

Poglavar Islamske vjerske zajednice Makedonije rekao je da se vehabije infiltriraju u političke partije Albanaca u Makedoniji.

"Njihov cilj je da se uvuku u političke subjekte koji su na vlasti. Pred izbore obično pokušavaju da prljavim sredstvima osiguraju glasove da bi na vlast dovele određene političke subjekte, preko kojih će pokušati da ostvare ideologiju vehabizma", tvrdi Redžepi.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije kažu da nemaju ingerencije da se miješaju u unutrašnje probleme vjerskih zajednica i da će u onom trenutku, kada policija bude imala dokaze o kršenju makedonskih zakona, biti preduzete odgovarajuće mjere.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak