Makedonski grb ostao bez petokrake

Radiosarajevo.ba
Makedonski grb ostao bez petokrake

Makedonski parlament, Sobranje podržao je predlog zakona o izmjeni grba te države, kojim se uklanja petokraka. Kritičari promjene nazvali kozmetičkim, makedonski nacionalisti žele zlatnog lava. Odluku podržalo 58 poslanika, a osam ih je bilo protiv.

Time je okončana prva faza u parlamenatnoj proceduri, koja će, na kraju, dovesti do promene grba Makedonije, ali će na grbu ostati sva ostala obilježja definisana još prije četvrt vijeka, odnosno polje okruženo klasjem žita, listovi duvana, planina, reka i sunce u pozadini.

Ovo rješenje, kako navode makedonski mediji, bilo je jedino oko koga su tamošnje političke stranke mogle da postignu konsenzus. Vladajuću koaliciju u toj državi čini VMRO-DPMNE i Demokratska unija za integracije, koju čine nekadašnji albanski gerilci.

"Predloženim zakonom se utvrđuje grb Makedonije, kao simbol državnosti Makedonije, i koji će, zajedno sa zastavom i himnom, biti prepoznatljiv u svijetu kao državni simboli jedne države", rekao je makedonski ministar pravde Mihajlo Manevski.

rts/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak