Majci naplatili sjedenje pored bolesnog sina

Radiosarajevo.ba
Majci naplatili sjedenje pored bolesnog sina

Ivana Spahić, majka teško bolesnog sedmogodišnjeg dječaka, šokirala se kada su joj u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj u Beogradu naplatili 500 dinara za noćenje na plastičnoj stolici pored djeteta, piše Alo.rs.

Ivanin sin boluje od glikogenoze, neutropenije i epilepsije, a odveden je u Tiršovu nakon što mu je 8. novembra pozlilo u školi.

"Moje dete je hronični bolesnik. Godinama se leči na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Dr. Vukan Čupić. Međutim, te večeri mu je pozlilo u školi. Otac jednog učenika odvezao ga je u dom zdravlja, gde je dobio uput za bolnicu. Hitna pomoć ga je odvezla do Tiršove, koja je te večeri bila dežurna", priča Ivana Spahić čije je dijete jedva primljeno u dežurnu kliniku, jer nije njihov pacijent.

Kako je Spasićeva rekla za Danas neprijatnostima u Tiršovoj tu nije došao kraj

Račun za "pratioca"

"S obzirom na to da je moj sin bio u teškom stanju, pružili su mu pomoć i ostavili u bolnici preko noći. Ja sam prespavala na stolici, a ujutru su mi ispostavili račun od 500 dinara, kao 'majci pratilji'. Bila sam neprijatno iznenađena. I pored overenih zdravstvenih knjižica, uputa i činjenice da ga je dovezla hitna pomoć, naplatili su mi noćenje pored bolesnog deteta. Takav tretman nikada nismo imali na Institutu za majku i dete", rekla je Spahićeva i dodala da joj ni na Institutu Dr. Vukan Čupić ova "usluga" nikad nije naplaćena.

Ministarka zdravlja, Slavica Đukić Dejanović, naložila je inspekciji da ispita ovaj slučaj i zatražila da bude informisana o daljem razvoju situacije, dok je klinika u Tiršovoj ostala bez komentara, iako postoje naznake da se praksa naplate prenoćišta "za pratioca" naplaćuje više od deset godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak