Logično bi bilo zatražiti izručenje Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Logično bi bilo zatražiti izručenje Hrvatskoj

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor izjavila je kako bi bilo logično zatražiti izručenje Gorana Hadžića Hrvatskoj, budući da je u Hrvatskoj u dva postupka on već pravomoćno osuđen, a u trećem je podignuta optužnica, prenosi Fena.
 
"Budući da ima dvije pravomoćne presude, logično bi bilo zatražiti izručenje Hrvatskoj, međutim činjenica jest da on treba biti izručen Haagu pa ćemo u konzultacijama i s Haaškim tribunalom i u Hrvatskoj s nadležnim institucijama, kao što je državno odvjetništvo, vidjeti što je realno", izjavila je premijerka Kosor nakon sjednice užeg vladina kabineta.
 Kazala je kako je dogovoreno da se danas formulira zaključak koji će biti na sjednici vlade u kojem bi se prije svega vodilo računa da je Hadžić već pravomoćno osuđen u dva postupka i da je podignuta optužnica u trećem.
 
"Vodeći računa o tome i vodeći računa o najboljim interesima Hrvatske, tj. najboljim interesima svih onih koji očekuju punih 20 godina da on stane pred lice pravde, izići ćemo sa zaključkom kojim bismo potaknuli sve nadležne institucije da razmotre činjenicu da ima dvije pravomoćne presude", rekla je Kosor najavivši dogovore i s DORH-om i ministarstvom pravosuđa.
 
 "Najvažnije je da je on napokon uhićen, da će početi postupci te da se konačno ostvaruje ono što čekaju obitelji žrtava, ali mnoge nisu ni dočekale niti će dočekati izricanje presude odnosno pravde u punom smislu riječi", rekla je premijerka Kosor.
 
Hrvatska ne očekujemnogo od suđenja Hadžiću

Iako je Hrvatska s oduševljenjem dočekala uhićenje Gorana Hadžića, javnost se pita je li se ono moglo dogoditi i prije. Poučeni dosadašnjim iskustvima, građani od suđenja ne očekuju previše, prenosi Deutche Welle.

"Hadžićevo uhićenje je dobra vijest za cijeli svijet", poručila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Vijest ju je zatekla u Varšavi gdje se s poljskim premijerom Donaldom Tuskom sastala kako bi razgovarali o detaljima ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Objasnila je kako je Hadžić dosljedno provodio politiku agresije koja je željela uništiti sve hrvatsko, a posebice Vukovar.

I predsjednik Ivo Josipović je zadovoljan uhićenjem, bez obzira što se, kaže, s njime kasni. "Pravda je spora, ali dostižna. Nadam se da će haški sud obaviti svoj posao i organizirati pravedno suđenje", izjavio je Josipović i dodao da je dobro da se srbijanska vlada konačno odlučila za punu suradnju s Hagom, što je dobro za međususjedske odnose, ali prvenstveno za samu Srbiju.

"Zadovoljan sam činjenicom da je konačno i  taj zločinac uhvaćen i da će mu se suditi. Odgovoran je za brojne zločine i negativne procese koji su se događali u Hrvatskoj", poruka je ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.

Reakcije na hapšenje Gorana Hadžića


 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak