Lagumdžija na ministarskom sastanku članica SEECP-a

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija na ministarskom sastanku članica SEECP-a

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija učestvovao je u Beogradu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Lagumdžija je tokom svog obraćanja ocijenio da je regionalna saradnja posljednjih godina u značajnoj mjeri unaprijeđena, te istakao da, iako regionalna saradnja često uključuje evropske integracione procese, ona ne treba da se doživljava samo kao uvjet Evropske unije, već kao potreba regiona za saradnjom, koja je dobila značajan poticaj i mehanizme od strane Evropske unije.

Istakao je opredijeljenost Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da 2012. godinu učini godinom progresa, naročito kada je u pitanju proces približavanja Evropskoj uniji, te da su u tom smislu napravljeni značajni pomaci u posljednjih nekoliko mjeseci. S tim u vezi naglasio je da je prioritet implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH, na čemu se, kako je rekao, intenzivno radi, a što će otvoriti put za nastavak napredovanja BiH ka evropskim integracijama.

Ministar Lagumdžija pozdravio je aktivnosti Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), čije je sjedište u Sarajevu, izrazivši spremnost BiH da pruži punu podršku aktivnostima novoizabranog generalnog sekretara RCC-a Gorana Svilanovića.

Tokom boravka u Beogradu Lagumdžija se u odvojenim susretima sastao sa zamjenikom premijera Republike Turske Alijem Babacanom, zamjenikom premijera Republike Srbije Ivicom Dačićem, ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Vukom Jeremićem i predsjednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem. Razmijenjena su mišljenja o stanju u regionu, te aktuelnoj situaciji u zemljama, sa posebnim osvrtom na ekonomsku saradnju i euroatlantske integracije, saopćio je Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak