Krstić 4. aprila o optužnici za nepoštivanje suda

Radiosarajevo.ba
Krstić 4. aprila o optužnici za nepoštivanje suda


Haški tribunal u srijedu je objavio nalog umjesto optužnice protiv haškog osuđenika, penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića, kojim se tereti za nepoštovanje suda, jer je u više navrata odbio da svjedoči u dokaznom postupku odbrane bivšeg predsjednika RS, Radovana Karadžića, kršeći time nalog suda.  

Krstić će biti optužen za nepoštivanje suda

Vijeće je za 4. april zakazalo takozvano prvo stupanje Krstića pred sud, kada će biti pozvan da se izjasni da li se osjeća ili ne osjeća krivim u vezi za navodima iz naloga.
       
Sudsko vijeće je obavezujući nalog za Krstićevo svjedočenje izdalo na Karadžićev zahtjev. Time što je odbio da svjedoči, Krstić se, kako navodi vijeće, svjesno i namjerno umiješao u provođenje pravde pred Međunarodnim sudom.
       
Zaprećena kazna za nepoštovanje suda je do 100.000 eura ili do sedam godina zatvora, a mogu biti određene obje kazne.
       
General Krstić je u Tribunalu pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora, nakon što je 2004. proglašen krivim za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici, u julu 1995.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak