Kršćanski gest Gotovine: Saučešće za Miloševiće

Radiosarajevo.ba
Kršćanski gest Gotovine: Saučešće za Miloševiće

Hrvatski general Ante Gotovina rekao je za zagrebački Večernji list da je njegovo saučešće porodici bivšeg predsjednika Srbije i SRJ i haškog optuženika Slobodana Miloševića bilo kršćanski gest.

On je dodao da je "ljudski izraziti saučešće porodici čovjeka koji je umro pored tebe"
"To je bio kršćanski gest. Manipulisalo se i politizovalo tim mojim činom, a istina je sljedeća - izrazio sam saučešće porodici zato što je Milošević bio tamo gdje i ja (u pritvoru Haškog tribunala). Ni ja ni on tamo nismo željeli da budemo. Bili smo ćelija do ćelije", objasnio je Gotovina u ekskluzivnom intervjuu koji je danas objavljen u ovom zagrebačkom dnevniku.

Upitan o čemu je razgovarao sa Miloševićem tokom boravka u pritvoru, Gotovina je odgovorio da nikada nisu pričali o politici ili ratu, već o umjetnosti, sportu i književnosti.

"Na primjer, razgovarali smo o djelima Ernesta Hemingwayja kojeg smo obojica voljeli. Primarno je bilo izbaciti negativnu energiju uslovljenu tim skučenim prostorom u kojem smo se nalazili. Zdrav razum kao i pravila administracije nisu dopuštali da se razgovara o nečemu što bi moglo da dovede do konfliktne situacije", dodao je Gotovina, prenio je Dnevni avaz.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak