Kreditni rejting Hrvatske spušten na nivo 'smeća'

Radiosarajevo.ba
Kreditni rejting Hrvatske spušten na nivo 'smeća'

Bonitetna agencija Moody’s snizila je kreditni rejting Hrvatska s Baa3 na Ba1, odnosno na nivo "junk" [smeće] te je upozorila ulagače na financijskim tržištima da posuđivanje novca Hrvatskoj predstavlja značajan rizik. Hrvatska sada ima najlošiji kreditni rejting od januara 1997. godine, javlja Index.hr.

"Glavni razlog spuštanja rejtinga su slabi izgledi za ekonomski rast. Hrvatska privreda i dalje nema novi izvor rasta", navedeno je u saopštenju Moody’sa kojeg potpisuje analitičarka Lucie Villa.

Moody's procjenjuje da zbog krize u zemljama EU-a najvjerojatnije neće biti potražnje za hrvatskim izvoznim proizvodima.

"Uslijed pada BDP-a Vlada ne može dovesti javne finansije u red samo efikasnijim prikupljanjem poreza i smanjenjem kapitalnih ulaganja već treba srezati izdatke za socijalno osiguranje, smanjiti poreze i ulaganja u brodogradnju", smatraju analitičari Moody’sa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak