Kraj suđenja Mladiću u julu 2016. godine

Radiosarajevo.ba
Kraj suđenja Mladiću u julu 2016. godine

Sudija Theodor Meron u srijedu je, obraćajući se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), osvrnuvši se prvo na strategiju okončanja rada MKSJ, naglasio izvanredan napredak učinjen na okončanju rada Međunarodnog suda, ističući niz predmeta koji će biti okončani ranije nego što je prvobitno planirano.

To uključuje presudu po žalbi Momčilu Perišiću, čije se izricanje očekuje početkom 2013. kao i presudu po žalbi u predmetu Popović i drugi, za koju se predviđa da će biti izrečena do jula 2014. godine, nekoliko mjeseci prije prvobitnih predviđanja.

Što se tiče predmeta koji su trenutno u prvostepenom postupku, Meron je obavjestio Vijeće sigurnosti da se očekuje da suđenje Radovanu Karadžiću bude okončano do 31. decembra 2014. godine, a suđenja Goranu Hadžiću i Ratku Mladiću biti okončana do 31. decembra 2015. godine, odnosno 31. jula 2016. godine, saopćeno je iz ICTY-a.

Predsjednik Haškog tribunala je istakao niz izazova s kojima se Međunarodni sud suočava u okončavanju određenih predmeta do datuma koji su predviđeni: 

"Vrlo sam svjestan frustracije koju članovi Vijeće možda osjećaju kada se suoče s pomjeranjem datuma očekivanog okončanja predmeta, pogotovo kada ažurirana predviđanja ne budu u skladu s očekivanjima. Ja dijelim tu frustraciju. Međutim, moram potcrtati da predviđanje datuma okončanja prvostepenih i drugostepenih postupaka predstavlja više umjetnost nego egzaktnu nauku, te se predviđanja koja daje Međunarodni sud moraju razumjeti u tom kontekstu", rekao je Meron.  

Predsjednik ICTY-a je napomenuo brojne izazove s kojima se Međunarodni sud susreće, uključujući kompleksnost predmeta pred Međunarodnim sudom, koja prevazilazi kompleksnost predmeta pred nacionalnim sudovima, kao i oslanjanje Međunarodnog suda na saradnju s državama kada su u pitanju zahtjevi za dostavljanje dokaza. Predsjednik je takođe ukazao na probleme zbog odlaska iskusnog osoblja, što može usporiti pisanje presuda.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak