Kosovski referendum bez ikakvog efekta

Radiosarajevo.ba
Kosovski referendum bez ikakvog efekta

Na sjeveru Kosova danas, 15. februara, nastavio se dvodnevni referendum na kome se tamošnji Srbi izjašnjavaju da li prihvataju kosovske institucije. Prvi dan referenduma je protekao mirno.

Kako piše Deutsche Welle, u tri srpske opštine na sjeveru Kosova prvog dana referenduma na kome se građani izjašnjavaju da li prihvataju kosovske insitucije na glasanje je izašlo 48 odsto birača.

Referendum se održava i pored preporuke Vlade u Beogradu da se ne održi; Vlada Kosova je međutim optužila Srbiju za organizovanje referenduma i izrazila svoje duboko razočarenje i revolt.

U pisanom saopštenju, iz Vlade su ocijenili da ovaj posljednji „čin Srbije protiv Kosova pokazuje bolesne ambicije i teritorijalne pretenzije prema Kosovu“. Također, Vlada Kosova je već ranije naglasila da je ovo izjašnjavanje naroda nelegalno, te da rezultati neće biti prihvatljivi.

Jedan od građana sjevernog dijela Mitrovice smatra da ne glasa „protiv, već za Srbiju“, dok drugi dodaje da je referendum poruka kosovskim vlastima, ne Kosovu.

Međunarodni predstavnici na Kosovu iznijeli su stav da referendum na sjeveru neće imati nikakvog zakonskog, niti političkog efekta. Preliminarni rezultati referenduma biće poznati u srijedu naveče, ubrzo nakon zatvaranja birališta, dok će konačan rezultat biti poznat 19. februara, objavio je Deutsche Welle.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak