Kosovski analitičar Albinot Maloku: 'Kosovari su tužni što ne mogu biti danas u Srebrenici'

Radiosarajevo.ba
Kosovski analitičar Albinot Maloku: 'Kosovari su tužni što ne mogu biti danas u Srebrenici'

Na osnovu principa pravde, humanosti i međunarodne solidarnosti, Republika Kosovo nastavlja ojačavati svoj angažman u opečaćenju sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Deset godina nakon genocida u Srebrenici, Skupština Kosova je usvojila Rezoluciju u znak sjećanja i poštivanja za sve žrtve ovog užasnog zločina, a Vlada Kosova povodom 29. godišnjice Genocida, usvojila prijedlog o proglašenju 11. jula Danom sjećanja na Genocid u Srebrenici.

Kosovo se pridružilo međunarodnom civiliziranom svijetu koji priznaje genocid koji se desio u Bosni i Hercegovini tokom ratnih godina, te saosjeća sa žrtvama, svojim porodicama i narodom Bosne i Hercegovine.

Danas dženaza Adnanu Šemiću zbog kojeg je promijenjen zakon u BiH

Izraz solidarnosti građana Kosova prema Bosni i Hercegovini je prirodna stvar, koja se bazira na istom iskušenom tokom rata od isti izvršioca genocida. Nažalost, ni ovog 11. jula građani Kosova koji bi voljeli da budu u Srebrenici, i uče Fatihu poginulima ne mogu biti u Srebrenici, jer to Bosna i Hercegovina ne dopušta.

Odnosi naših država nisu na onoj raznini na kojoj bi trebali biti. Kosovo u kontinuitetu pokušava graditi drugačije odnose. Kosovari su tužni što ne mogu biti danas u Srebrenici! 11. juli 1995. će ostati uvijek u našem sjećanju", rekao je kosovski analitičar Albinot Maloku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak