Kosovska policija zauzela dva prijelaza

Radiosarajevo.ba
Kosovska policija zauzela dva prijelaza

Akcija specijalne kosovske policije Rose, koja je tokom noći zauzela dva administrativna prijeleza - Brnjak i Jarinje, na sjeveru Kosova izazvala je napetu situaciju. za sada je na ovom području mirno. Čeka se odgovor Prištine na ponudu koju je srpska strana iznijeela- da se specijalci KFOR-a povuku s punktova koje su sinoć zauzeli.

"Komandant Kfora trenutno se konsultuje sa premijerom Hašimom Tačijem, jer on nema ovlaštenje da naloži povlačenje kosovskim specijalcima", rekao je šef beogradskog pregovaračkog timau dijalogu s Prištinom Borko Stefanović, prenosi B 92.

Specijalna jedinica Kosovske policije je, odlukom vlasti u Prištini, kasno sinoć upućena ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, preko kojih vode magistralni pravci sa Kosova i Metohije ka Raškoj i Novom Pazaru, što je izazvalo revolt srpskog stanovništva i blokade puteva na sjeveru Kosova.

Pripadnici jedinice Kosovske policije Rosa su u ponedeljak u kasnim večernjim satima uspjeli da se rasporede na prelazu Brnjak, a vozila kojima su se uputili ka Jarinju zaustavljena su blokadama puta Kosovska Mitrovica- Raška koju je na dva mjesta organizovalo srpsko stanovništvo.

U međuvremenu su kosovski Srbi blokirali puteve i organizovali proteste u ovom dijelu Kosova.

Put je u selu Rudare, nekoliko kilometara sjeverno od Kosovske Mitrovice, zapriječen kamionima i šljunkom koji je istovaren na drum, a u Leposaviću, oko 20 kilometara od administrativne linije, Srbi su put blokirali drvenom građom. Srbi su protest organizovali i u blizini administrativnog prijelaza Brnjak, zapadno od Kosovske Mitrovice.

Istovremeno, policijske snage EULEKS-a su, kako bi predupredile eventualne sukobe srpskih stanovnika sjevernog dijela Kosovske Mitrovice i Albanaca iz južnog dijela grada, oko ponoći blokirale glavni most koji razdvaja grad na srpski i albanski dio, a kasnije su se u oklopnim vozilima stacionirale i ispred suda u Kosovskoj Mitrovici.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak