'Kosovo Sunrise': Igra uzburkala nacije (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
'Kosovo Sunrise': Igra uzburkala nacije (VIDEO)

Srpski dizajner računalnih igara, Aleksandar Đokić, trenutačno zaposlen u njemačkom studiju LaPlata, svojom je novom video-igrom uzburkao srpsku, ali i kosovsku javnost. Naime, u Đokićevoj igri simbolično nazvanoj 'Kosovska zora' (Kosovo Sunrise) cilj je srpskom vojskom 'osloboditi' Kosovo i njen glavni grad Prištinu.

Igra je smještena u ne tako daleku 2012. godinu gdje pripadnici albanske gerile u jednom trenutku napadaju međunarodne snage na Kosovu. Igrač, kao zapovjednik srpskih snaga dolazi 'spasiti stvar'.

Đokićeva nit vodilja bila je činjenica da je vojska Srbije do sada u stranim izdanjima video-igara predstavljena u negativnom kontekstu.

"Ovdje ona ulazi u konflikt da bi zaštitila integritet Republike Srbije. Nisam htio predstaviti Vojsku Srbije kao nekog tko prvi povlači potez jer je naša povijest puna slučajeva u kojima je morala braniti svoju zemlju, a ne da nekoga napada", istakao je Đokić za srpsku 'Politiku' te dodao da igra nije politički obojena, što pokazuje i činjenica da je prošla glomazan sistem kontrole u Nemačkoj.

http://www.youtube.com/watch?v=rPhVyc5q5q0


Ipak, mišljenja o igri su podijeljena. Dok Austrija, Njemačka, Velika Britanija i SAD s oduševljenjem 'igraju Kosovsku zoru', brojne druge zemlje se bune protiv iste. To ide toliko daleko da Đokić dobiva prijetnje smrću.

"Neslaganja pa čak i otvorene prijetnje smrću stigle su od albanske igračke populacije. Mnogi povezuju igru s ratom na Kosovu devedesetih, što je sasvim pogrešno. Ovo je zaista jedna neutralna igra koja pruža moderno bojište, gdje pobjeda leži u taktici i snalažljivosti, a nikako u tome s koje se strane rova nalazite", objasnio je Đokići te dodao da je upravo neutralnost bila jedan od uslova koji je morao ispuniti kako bi igra izašla.

Đokić je igru napravio u svega 14 mjeseci, a 'sporna' tematika mu nije predstavljala nikakvih problema s izdavanjem igre na tržište. 'Kosovska zora' nastavak je popularne strateške igre 'Blitzkrieg' čiji su svi primjerci rasprodani u samo 52 sata.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak