Kosovo: Srbi će moći glasati sa srpskim dokumentima

Radiosarajevo.ba
Kosovo: Srbi će moći glasati sa srpskim dokumentima

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Kosova Valdete Daka izjavila je da će Srbi na opštinskim izborima 3. novembra moći glasati s dokumentima Srbije i naglasila da je danas posljednji rok za registraciju predizbornih koalicija koje bi sačinjavale političke stranke.

Daka je prištinskoj televiziji Klan Kosova rekla da je prema članu 90 zakona o opštim izborima, identifikacijski dokumenti služe samo radi identifikacije glasača koji su upisani u glasačke registre, ali da tu ne piše trebaju li dokumenti biti kosovski ili iz Srbije.

Ona je najavila da će SIP otvoriti svoje kancelarije na sjeveru Kosova, a da će OESS "imati ulogu olakšavanja izbora", javio je Tanjug.

Daka je rekla i da je sutra posljednji rok za registraciju predizbornih koalicija koje bi sačinjavale političke stranke.

Predsjednica SIP-a je naglasila da ni jedna od političkih stranaka sa sjevera Kosova nije registrovana u SIP-u i da za stranke ili glasače inicijative sa sjevera važe isti rokovi kao i za druge djelove Kosova.

Posljednji rok za prijavu političkih subjekata za izbore je 4. septembar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak