Kosovo podržava glasanje dvojnih državljana

Radiosarajevo.ba
Kosovo podržava glasanje dvojnih državljana

Kancelarija predsjednice Kosova je spremna da podrži srpske izbore na Kosovu na kojima bi glasali samo građani koji imaju i srpsko i kosovsko državljanstvo, izjavio je u utorak za za servis Radija Slobodna Evropa na albanskom jeziku portparol predsjednice Kosova Arber Vlahiju.

"Bilo bi lakše da je Srbija priznala realnost i državnost Republike Kosova i da je uspostavila diplomatske odnose s Kosovom, što bi omogućilo i otvaranje ambasade, gdje bi mogli glasati građani s dvojnim državljanstvom", rekao je Vlahiju. On je rekao i da se predsjednica Kosova Atifete Jahjaga protivi da na Kosovu druga država organizuje svoje izbore.

Portparol je rekao da predsjednica Kosova još nije dobila zvaničan zahtjev misije OEBS-a na Kosovu da olakša učešće građana s dvojnim državljanstvom na srpskim izborima, 6. maja. Prema njegovim riječima, institucije Kosova poštuju međunarodne konvencije, zakone i norme koje garantuju dvojno državljanstvo, ali ne mogu da dozvole održavanje izbora druge države na teritoriji Kosova.

Vlahiju je ponovio da se kosovske vlasti protive da Srbija na Kosovu organizuje i svoje lokalne izbore, jer se time, kako je naveo, ugrožava suverenitet države i izazivaju međuetničke tenzije na Kosovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak