Kosovo počinje pregovore sa EU 28. oktobra

Radiosarajevo.ba
Kosovo počinje pregovore sa EU 28. oktobra

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga primila je od specijalnog predstavnika Evropske unije za Kosovo Samuela Žbogara Izvještaj o napretku Kosova 2013, izrađen od strane Evropske komisije, saopšteno je iz kabineta predsjednice.

Žbogar, koji je i šef Kancelarije EU na Kosovu, Izvještaj o napretku Kosova ocijenio je jako dobrim, naglašavajući da predstavlja rezime rada kosovskih insitucija i vodič za produbljivanje reformi.  Žbogar je kazao da se u Izvještaju o progresu pozitivno ocjenjuje rad Nacionalnog vijeća za evropske integracije, kojim rukovodi predsjednica, a u izgradnji nacionalnog koncenzusa.

Predsednica Jahjaga je kazala da je zadovoljna postignutim u ovoj godini u procesu evropskih integracija, piše agencija Anadolija. Ona je naglasila da će kosovske institucije i građani s punom ozbiljnošću raditi na prioritetima identifikovanim u Izvještaju. Takođe je naglasila da je pomoć Evropske unije u procesu reformi, posebno u oblasti vladavine prava na Kosovu, potrebna i neophodna.

Kosovska predsjednica je pozdravila odluku EK da otpočne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom 28. oktobra, a koji bi trebali biti završeni na proljeće iduće godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak