Kosovo: Na izbore sa ujedinjenom srpskom listom

Radiosarajevo.ba
Kosovo: Na izbore sa ujedinjenom srpskom listom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Beogradu sa 25 predstavnika opština i načelnika svih srpskih okruga sa područja Kosova, javlja agencija Anadolija.

"Na sastanku je došlo do preko potrebnog, suštinskog jedinstva oko izlaska na predstojeće lokalne izbore, naši građani, predstavnici naših institucija i država Srbija jedinstveno stoje iza toga da se na izbore koji će biti održani 3. novembra izađe sa ujedinjenom srpskom listom", izjavio je nakon sastanka Marko Đurić, savetnik predsednika Sbije.

Na sastanku je razgovarano o svim detaljima i, kako navodi Đurić, "izazovima koji stoje pred nama na predstojećim izborima, od toga kako ćemo da kontrolišemo sam tok glasanja, kako ćemo da regulišemo probleme vezane za biračke spiskove i kako ćemo da se suočimo sa jako kratkim rokovima koji su pred nama".

Marko Đurić je naveo da će svi kapaciteti koje Srbija ima kao država biti "jedinstveno stavljeni u funkciju toga da Srbi na Kosovu i Metohiji  izbore za sebe vlast u opštinama u kojima čine većinu i da na taj način kao narod na KiM steknemo preko potreban politički kredibilitet i autoritet u očima međunarodnih institucija".

Vladeta Kostić, načelnik kosovskog okruga izjavio je da oni nisu ni imali "dilemu da li treba izaći na ove izbore od dana potpisivanja Briselskog sporazuma, zato što je to preuzeta obaveza koja stoji u Briselskom sporazumu".

Napominjući da je država Srbija zaslužna za to što su, naročito Srbi južno od Ibra opstali svih ovih godina na Kosovu, Kostić je rekao: "Ono što je bitna poruka sa ovog sastanka jeste da će iza te zajedničke liste koju ćemo formirati, apsolutno stati kompletan vrh Republike Srbije i da ćemo imati podršku u svakom smislu, kako logistički tako i verbalno."

Đurić je izneo da veruje da će se i Srbi sa severa Kosova odazvati i izaći na lokalne izbore i zaključio je: "Opštine koje će biti formirane na osnovu ovih izbora neće biti opštine nezavisne države Kosovo, već će biti srpske Opštine preko kojih će predstavnici našeg naroda na Kosovu, na potpuno međunarodno priznat i legitiman način, ostvarivati svoja prava."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak