Kosovo može da koristi dronove Bayrakta TB 2, ali samo uz odobrenje...

2
AA
Kosovo može da koristi dronove Bayrakta TB 2, ali samo uz odobrenje...

Iz mirovne misije NATO na Kosovu (KFOR) saopćeno je da Kosovske bezbjedonosne snage mogu da koriste dronove Bayrakta TB 2 samo uz odobrenje komandanta KFOR-a.

Iz KFOR-a je saopćeno da "što se tiče upotrebe svih kategorija dronova i povezanih ograničenja, uključujući Bayraktar ​​TB-2, prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) iz 1999. godine, komandant KFOR-a ima primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad Kosova".

"Gornji vazdušni prostor Kosova može se koristiti samo za prelet Kosova iz jedne zemlje u drugu komercijalnim letovima, a donji vazdušni prostor se može koristiti za posebne potrebe, od slučaja do slučaja i uz prethodno odobrenje komandanta KFOR-a. Očekujemo da institucije na Kosovu obezbjede koordinaciju i da se pridržavaju postojećih procedura", navode iz KFOR-a.

SDP o sastanku SDA u Mostaru: 'Moramo odgovoriti na spinovanje'

KFOR nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbjednosnih snaga u okviru njihovog prvobitnog mandata, uključujući operacije civilne zaštite kao što su gašenje požara, uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, potraga i spasavanje i odgovor na izlivanje opasnog materijala.

KFOR ostaje u potpunosti fokusiran na obezbjeđivanje sigurnog i bezbjednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim pomenutim mandatom UN-a.

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je u nedjelju da je Vlada Kosova kupila tursku bespilotnu letjelicu, dron Bayraktar ​​TB-2, za Kosovske bezbjedonosne snaga. Kurti je na Facebooku uz objavu fotografija drona, naveo da su oficiri Kosovskih bezbjednosnih snaga (FSK) završili obuku o njegovoj upotrebi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak