Kosovo: Izgrađeno 80 kilometara autoputa

Radiosarajevo.ba
Kosovo: Izgrađeno 80 kilometara autoputa

Kosovski premijer Hashim Thaci i ministar infrastrukture Fehmi Mujota obišli su danas radove na sedmom i osmom sektoru autoputa Vrmnica-Priština-Merdare, u blizini glavnog grada Prištine, a koji bi trebao da bude završen do kraja 2013. godine, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Premijer Thaci je ocijenio da se radovi na izgradnji prvog kosovskog autoputa, nazvanog “Ibrahim Rugova”, odvijaju prema predviđenom planu i visokim intenzitetom. On je istakao da je reč o projektu koji je nedostajao Kosovu i regionu.

“Ovo je projekat evropskog Kosova, modernog Kosova, istorijski projekat za evropsku, modernu i razvijenu budućnost naše zemlje. Ovo je projekat koji stvara i radna mesta i povećava blagostanje građana. U periodu smo intenzivnih radova kako bi se završio ovaj projekat nacionalnog puta i kako bi se već na jesen ove godine otvorila mogućnost novog projekta, autoputa koji bi povezao Prištinu i Skoplje”, kazao je premijer.

Autoput “Ibrahim Rugova” gradi američko-turska kompanija “Bećtel&Enka” i do sada je izgrađeno blizu 80 kilometara autoputa za koji su turski projektanti dobili nagradu za najbolji projekat autoputa na svetu. Autoput preseca Kosovo dijagonalno od Vrbnice- Morina na granici sa Albanijom do Merdara na granici sa Srbijom. Do sada je utrošeno iz kosovskog budzeta na izgradnju autoputa više od 600 miliona evra i procenjuje se da će do kraja gradnje preći sumu od milijardu evra.

Napomene radi, u Bosni i Hercegovini je dosad, 18 godina nakon rata, izgrađeno oko četrdesetak kilometara autoputa...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak