Kosor: Pozvati ću Josipovića, Hrvatska nije bila agresor u BiH

Radiosarajevo.ba
Kosor: Pozvati ću Josipovića, Hrvatska nije bila agresor u BiH

"Hrvatska nkada nije vodila agresorski, nego obrambeni rat", odgovorila je u četvrtak navečer hrvatska premijerka Jadranka Kosor predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću, koji je se Bosni i Hercegovini ispričao za hrvatsku politiku '90-ih godna prošlog stoljeća.

Josipović: "Nikad više!"

"To su jednostavno povijesne činjenice, koje stoje i u Deklaraciji o domovinskom ratu. Nju je usvojila još bivša Račanova Vlada, u njoj stoji da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski i sve nas obvezuje", kazala je Kosor, istakavši kako Hrvatska nije napala BiH, već je ta zemlja, kao i Hrvatska, bila žrtva velikosrpske agresije Slobodana Miloševića.

Kosor je pritom izrazila žaljenje zbog žrtava, jer svaka od njih, kaže, zaslužuje da joj se pokloni, ali podsjetila je i kako je Hrvatska zbrinula stotine hiljada izbjeglica iz BiH, ne pitajući ih za etničku pripadnost.

Osim toga, dodala je, Zagreb i Sarajevo su 1995. usvojilii Deklaraciju o saradnji, u kojoj jasno stoji da se i Hrvatska i BiH brane od velikosrpske agresije.

"Hrvatska je vodila obrambeni i osloboditeljski rat i nije posezala ni za čijim teritorijem", zaključila je Kosor, istakavši kako Deklaracija o domovinskom ratu obvezuje sve kreatore i vanjske politike.

Na novinarsko pitanje je li se čula s Josipovićem, Kosor je priznala da nije, te je najavila da će ga pozvati na razgovor čim se vrati iz inostranstva.

Vezano: Hebrang: Josipović svrstao Hrvatsku među agresore

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak