Kosor o Tadićevom zahtjevu za Oluju

Radiosarajevo.ba
Kosor o Tadićevom zahtjevu za Oluju

Predsjednica Vlade RH, Jadranka Kosor, u Sinju je, komentirajući izjavu Milorada Pupovca da je "zabrinjavajuće i opasno" njeno upućivanje pozdrava generalima Gotovini i Markaču s proslave Dana pobjede, rekla kako je bilo opasno prešućivati prošlogodišnji zahtjev srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da se ne proslavlja pobjednička operacija Oluja, prenosi Fena.

 "Mi mislimo da je bilo iznimno opasno prošle godine ne reagirati, a bilo je malo nas koji smo reagirali, na zahtjeve iz Srbije predsjednika Tadića da ne smijemo slaviti pobjedničku operaciju Oluju, da ne smijemo slaviti oslobođenje Republike Hrvatske od velikosrpske agresije. To je bilo opasno, kao što je bilo opasno i veličanje četništva - toga se isto treba sjetiti upravo u to vrijeme - i naravno Draže Mihajlovića", rekla je premijerka Kosor novinarima na traženje da komentira tu ocjenu predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.

"Mi smo upravo pobjedom u toj akciji skršili zube tiraninu  Miloševiću, ali i omogućili našim susjedima otvoriti širom vrata demokraciji", kazala je Kosor, dodavši kako su to činjenice i da tako stvari stoje.

"Mi činimo sve u zaštiti digniteta Domovinskog rata i operacije kakva je bila Oluja", rekla je i ponovila: "Nikomu nećemo dopustiti da revidira našu povijest“.

Na upit novinara je li pozdravljanje generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Kninu bilo predizborno jer ih godinama nije spominjala ni pozdravljala,  premijerka Kosor je odgovorila kako je to "slabo pamćenje". "Ja sam jedini visoki državni dužnosnik koji je posjetio naše generale Gotovinu i Markača u Haagu“, istaknula je.
 
 Komentirajući izjavu članice predsjedništva HNS-a Vesne Pusić kako je HDZ počeo predizbornu kampanju kao Ivica i Marica bacajući "kamenčiće temeljce" gdje god stignu, premijerka Kosor je kazala: "Zgodno je što je tomu govorila Vesna Pusić, kao da se mi ne sjećamo plakata iz predizborne kampanje te stranke iz 'Kukuriku koalicije' gdje su 'Ivica i Marica' bili Vesna i Radimir (Čačić); obećavali su 200.000 radnih mjesta, a završili su mandat svoje vlade s 320.000 nezaposlenih i s deficitom od 5,4 posto".

Istaknula je da je vlada kojoj je na čelu "uspjela širom otvoriti borbu protiv korupcije, a neki čelnici 'Kukuriku koalcije' se tomu žestoko protive".

 Napominjući kako se ona apsolutno slaže s istupima predsjednika Republike Ive Josipovića u povodu nedavnog Dana pobjede kad je poručio da u Hrvatskoj "ne smije biti gladnih", rekla je kako "moramo učiniti sve da iskorijenimo siromaštvo, ali što se tiče Kukuriku koalcije, vidjeli smo da su oni siti i da su dobro jer se njihovi skupovi održavaju u restoranima". "Dobro se jede i pije pa bi smo tu koaliciju mogli nazvati 'peka, ražanj, roštilj, gemišt' ili nešto slično – dobro im ide, samo neka tako nastave“, kazala je.

Osvrćući se na poziv predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da se Hrvatska treba probuditi, premijerka Kosor je rekla: "To, što je on sanjao i spavao proteklih godina, to je njegov problem“.

Ona je potvrdila da u vrijeme dok daje izjavu novinarima ministar ekonomije Đuro Popijač u Sinju razgovara s predstavncima radnika sinjske Dalmatinke, koji su odustali od najavljivanog protesta. "Od problema ne treba bježati i treba se suočavati s njima, a taj problem je vrlo kompliciran", rekla je.

Na upit novinara da komentira najave o "zamrzavanju" penzija do 2014. godine Kosor je istaknula kako je Vlada donijela smjernice kojima se želi racionalizirati državni proračun, ali i smanjiti deficit.

Podsjetila je i da je proračun za ovu godinu zamrznut."Išli smo u izbornu godinu sa 'zamrznutim' rashodima i nismo pretjerano obećavali", dodala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak