Kosor najpozitivnija, a Sanader najomraženiji

Radiosarajevo.ba
Kosor najpozitivnija, a Sanader najomraženiji
Vlada nikada nije imala veću podršku (Foto: Cropix)

Ocjena rada Vlade Hrvatske najviša je od posljednjih parlamentarnih izbora, a Jadranka Kosor najpozitivnija je političarka u zemlji. Nakon dugo vremena s vrha je potisnula predsjednika Stjepana Mesića.

Previranja u HDZ-u nakon odlaska Ive Sanadera, a posebice u posljednjih nekoliko dana, kao i afera koje se već mjesecima p(r)ovlače hrvatskom političkom scenom, rezultirali su povećanjem rejtinga vodeće opozicijske stranke - SDP-a čija popularnost raste u posljednjih sedam mjeseci (od 28% u junu do 33% u posljednjem mjerenju).

Kosor pretekla Mesića

Premijerka Hrvatske je najpozitivnija politička osoba u zemlji za 21,5% ispitanika, i nakon više od dvije godine s vrha najpozitivnijih političara potisnula je predsjednika Stjepana Mesića koji je ovaj mjesec najpozitivniji političar za 19,7% ispitanika. Na trećem je mjestu predsjednički kandidat Ivo Josipović s 7,8% izbora. Drugi predsjednički kandidat Milan Bandić, na šestom je mjestu s 5%.

Više od pola ispitanih Sanadera smatra „najnegativcem“

Bivši premijer, a sada i bivši HDZ-ovac Ivo Sanader, najnegativniji je političar. Nakon prvih najava njegova povratka negativan doživljaj prema njemu imalo je 25,9% ispitanika. Najnoviji događaji pogurali su taj negativni doživljaj do najveće razine koju je neki političar zabilježio od početka istraživanja CRO Demoskop, odnosno od januara 2004. godine. Čak 50,9% ispitanika smatra ga najnegativcem.

Svi su političari negativni za 7,7% ispitanika, dok je na ovoj ljestvici predsjednik SDP-a Zoran Milanović treći s izborom od 6,2%. Od dva predsjednička kandidata negativniji doživljaj bilježi Milan Bandić (2,4%) u odnosu na 0,5 posto koji bilježi Ivo Josipović. Među deset najnegativnijih političara u posljednjih je mjesec dana najveći porast negativnog doživljaja zabilježio predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić (s 1,9% početkom decembra na ovomjesečnih 4,6%).

Vladi najveća ocjena ikad

Rad koalicijske Vlade zabilježio je najvišu ocjenu od posljednjih parlamentarnih izbora. Tako je Vlada Jadranke Kosor sada dobila ocjenu 3,38, dok je najveći rezultat njezinog prethodnika bio 2,71 u maju 2008. godine. U ovomjesečnom mjerenju rad Vlade RH u potpunosti ili uglavnom podržava 55,2% ispitanika (prema 39,5% prije mjesec dana), dok je ne podržava (djelomično ili nikako) 30,7% ispitanika (prije mjesec dana 39,3%), uz 14 % s neutralnim odnosom (niti podržavaju niti ne podržavaju).

hrt.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak