Komšić na sastanku Igmanske inicijative

Radiosarajevo.ba
Komšić na sastanku Igmanske inicijative

U Beogradu će danas biti održana 22. sesija Igmanske inicijative, koja će okupiti predstavnike država potpisnica Dejtonskog sporazuma o temi "Evropska perspektiva, saradnja i stabilnost u regionu" i tokom koje će biti potpisana zajednička izjava.

Na skupu u Palati Srbija najavljeno je učešće predsjednika Srbije Borisa Tadića, Hrvatske Ive Josipovića, Crne Gore Filipa Vujanovića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, kao i evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

Očekuje se učešće oko dvije stotine gostiju iz bivših jugoslovenskih republika, zajedno sa oko dvadesetak predstavnika iz evropskih ambasada i SAD.

Tokom radnog dijela sjednice, generalni sekretar Nordijskog savjeta ministara Haldor Asgrimson će predstaviti skandinavski model saradnje, kao i mogućnosti primjene ovog modela na zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma.

Najavljene su i pozdravne riječi nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ Raifa Dizdarevića, bivšeg člana Predsjedništva BiH Beriza Belkića i nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva Crne Gore Radivoja Brajovića.

Sesija počinje u 11.00 časova u Palati Srbija i biće organizovana uz podršku EU i Fondacije "Fridrih Ebert".

Igmanska inicijativa osnovana je u novembru 2000. godine i predstavlja pokret koji obuhvata više od 140 nevladinih organizacija iz BiH, Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak