Komemorativna sjednica za Fadilja Vokrrija: Bio je ponos svog naroda

Radiosarajevo.ba

Fadilj Vokrri je bio i ostat će sinonim kosovskog sporta. Njegovom smrću Kosovo je izgubilo legendu, rečeno je danas na komemorativnoj sjednici održanoj u Prištini povodom njegove smrti.

Komemoracija je održana pod patronatom premijera Kosova Ramusha Haradinaja u prepunoj plenarnoj sjednici Skupštine Kosova, a započela je čitanjem bogate sportske biografije Fadilja Vokrrija, koji je bio uspješan i kao fudbaler i kao prvi čovjek Fudbalskog saveza Kosova.

Pored porodice, komemoraciji su prisustvovali visoki kosovski zvaničnici, predsjednik Skupštine Makedonije Talat Xhaferi, predstavnici FIFA-e i UEFA-e, predsjednik Fudbalskog saveza Albanije Armend Duka, kao i kosovski sportski radnici, ličnosti iz javnog života i obični građani. 

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli izjavio je da je smrt Fadilja Vokrrija velika bol za cijeli narod. Veseli je kazao da je Fadil bio sinonim dobrih vesti za Kosovo.

“Bio je sinonim dobrih stvari u našoj zemlji, kojih je u to vrijeme bilo malo, sinonim nade za Kosovo koje čini historiju na zelenom polju najljepšeg sporta na svetu, fudbala. Prije svega Fadil Vokrri je bio sinonim časnog kosovskog čovjeka i zato je bol za njim velika. Njegov gubitak je nacionalni gubitak”, kazao je Veseli.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je kazao da je Fadilj Vokrri pripadao svima i da je odigrao veliku ulogu za kosovski sport i državu. Haradinaj je naglasio da je Fadilj bio ponos svog naroda u ne tako lakim vremenima za albanski narod.

“On se vratio da bi još jednom pružio podršku sportu i sportistima, ne samo fudbalerima i Fudbalskom savezu Kosova, i u ovom novom periodu izgradnje države Kosovo. Zahvaljujući njemu Kosovo se vratilo u sportsku porodicu, fudbalsku porodicu i zahvaljujući njemu Kosovo danas uživa poštovanje na međunarodnoj sceni”, kazao je Haradinaj. 


Besim Hasani, predsjednik Kosovskog olimpijskog komiteta kazao je da je Fadil Vokrri otišao kada je Fudbalski savez Kosova učlanio u porodicu UEFA i FIFA, s punim uvjerenjem da Kosovo ima mnogo toga da pruži fudbalskom svijetu.

“Otišao si Fadile rano, ali si ostavio neizbrisiv trag kao čovjek retke inteligencije, čovjek harizme i autoriteta kao fudbaler svjetskih razmjera i kao neosporni lider i drug”, kazao je Hasani.

Erol Salihu, sekretar Fudbalskog saveza Kosova je ocijenio da je Fadil Vokri bio rođen za velika dela, a koliko je bio velik govori praznina koja je ostala iza njega. On se posebno zahvalio na dolasku Zvonimiru Bobanu i Zoranu Lakoviću iz FIFA-e, koji su se vratili iz Moskve da bi danas bili na Kosovu.

Armend Duka, predsjednik Fudbalskog saveza Albanije je ocijenio da je Fadil bio izuzetan čovjek, koji je sebi osigurao besmrtnost.

Na kraju komemoracije prisutnima se obratio sin Fadilja Vokrrija, Gramos,koji je kazao da vjeruje da dela njegovog oca govore sama za sebe.

Prethodno je veliki broj građana, sportskih radnika i zvaničnika odalo posljednju počast svom sportskom idolu, mimohodom pored kovčega s njegovim tijelom izloženim u holu Skupštine Kosova.

Među brojnim zvaničnicima posljednju poštu Fadilju Vokrriju odali su i premijer Kosova Ramush Haradinaj, predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, predsjednik Albanije Ilir Meta i brojne druge javne ličnosti. 

Fadil Vokrri će danas biti sahranjen na gradskom groblju u naselju Dragodan u Prištini.

Odlukom predsjednika Kosova Hashima Thacija u znak državnog i građanskog poštovanja danas su državne zastave spuštene na pola koplja na svim državnim objektima Kosova, kako unutar tako i izvan zemlje.

Fadil Vokrri je jučer ujutro iznenada u 57. godini života preminuo od srčanog udara tokom vježbi u jednom fitnes-klubu u Prištini. Vokrri je imao bogatu i uspješnu fudbalsku karijeru u zemlji i inostranstvu u periodu od 1980. do 1995. godine, a od 2008. godine pa do smrti bio je na čelu Fudbalskog saveza Kosova. Fadilj Vokrri nosi velike zasluge za učlanjenje Kosova u UEFA-u i FIFA-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak