Koliko energije smo proizveli a koliko potrošili prošle godine

Radiosarajevo.ba
Koliko energije smo proizveli a koliko potrošili prošle godine

U prošloj godini u Federaciji BiH proizvedeno je 6.6 miliona tona uglja, 8.8 gigawat-sati električne energije. Na tržištu je osigurano 920 hiljada tona nafte, i nešto preko 200 miliona kubika prirodnog gasa.

Podaci su to iz izvještaja o realizaciji bilansa energetskih potreba Federacije BiH u prošloj godini, koji je danas Vlada FBiH razmatrala i usvojila.

U proizvodnji uglja plan je ispunjen sa 92 posto, uz ukupnu količinu od 6.6 miliona tona proizvedenog uglja. To je bilo dovoljno da se zadovolje potrebe potrošača, a za izvoz je osigurano 148.6 hiljada tona.

Na depoima rudnika je ostalo 67.1 hiljada tona ovog energenta, koje se moglo izvesti ali, očito je, za to nije bilo prilike i mogućnosti. Najveće količine (84 posto) su potrošile termoelektrane, a to je u odnosu na plan bilo manje za 4.5 posto.

Kada se radi o proizvodnji električne energije lani je ukupno proizvedeno 8.8 hiljada gigawat-sati čemu su doprinijele povoljne energetske okolnosti, pa su premašeni plan i proizvodnja u odnosu na prethodnu godinu.

Planirana je potrošnja od 8 hiljada gigawat-sati, a potrošeno je 7.69 hiljada. Snabdijevanje električnom energijom osigurano je iz domaće proizvodnje i djelimično iz uvoza uz stabilan rad elektroenergetskog sistema. Iz Vlade FBiH, pak, nije saopšteno gdje se u izvještaju „izgubilo“ hiljadu i sto gigawat sati, koji nisu niti utrošeni niti izvezeni.

Lani je ukupno na tržištu FBiH osigurano 920 hiljada tona nafte i naftnih derivata što je nešto manje od planiranih količina. Ukupno 17 uvoznika je na područje FBiH plasiralo oko 688 hiljada tona ovog energenta, dok je preostalih 232 hiljade tona osigurano u međuentitetskoj trgovini. Ukupno je potrošeno 966.3 hiljade tona što je za 5 posto više od bilansiranih količina i za 6 posto u odnosu na prethodnu godinu. Snabdjevenost tržišta je bila stabilna, stoji u izvještaju.

U odnosu na planiranih 244.4 miliona kubnih metara prirodnog gasa lani je realizirano nešto iznad 200 miliona kubika, pa je potrošnja za 17 posto bila manja od planirane, a za oko 10 posto od prošlogodišnje.

U snabdijevanju gasom je i dalje primjetan diskontinuitet uvoza između zimskog i ljetnog perioda, a tržište je ostalo nepromijenjeno. U prošloj je godini bilo osigurano uredno snabdijevanje FBiH ovim energentom. Ugovor sa ruskim isporučiocem prirodnog gasa produžen je do kraja ove godine.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak